İSTANBUL - HDK Uyuşturucuya Karşı İnisiyatifi, “Gençliğimiz uyuşturucuya değil, senin desteğinle müziğe bağlansın” kampanyası kapsamında topladığı enstrümanları gençlere ulaştırıyor.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Uyuşturucuya Karşı İnisiyatifi, madde bağımlılığına karşı “Gençliğimiz uyuşturucuya değil, senin desteğinle müziğe bağlansın” şiarıyla kampanya başlattı. Kampanya kapsamında dayanışmayla sağlanan bağlama, gitar, bendir gibi enstrümanlar, uyuşturucuya karşı mücadele kapsamında gençlere ulaştırılıyor. İnisiyatifin kampanya kapsamında ilk durağı, Amed’in Licê ilçesinde bulunan ve uyuşturucuya karşı mücadele eden Lice Kadın Kooperatifi Kültür ve Sanat Derneği oldu. Elde edilen enstrümanlar, gençlerin uyuşturucu yerine kültür ve sanata odaklanmasını sağlamak adına dayanışma temelinde derneğe bağışlandı.

BAĞIMLILIĞA KARŞI SANAT 

HDK Uyuşturucuya Karşı İnisiyatif üyesi Sinan Gökçe, uyuşturucuya karşı kültür ve sanatın alternatif olduğunu belirterek, yürüttükleri çalışmaları anlattı. Lice Kadın Kooperatifi Kültür ve Sanat Derneği’nin uyuşturucuya karşı kurulduğunu belirten Gökçe, derneğin kendilerine ulaştıklarını ifade etti. Gökçe, “Arkadaşlarımız uyuşturucuya karşı bir müzikal eğitim için oluşum içerisinde olduğunu söylediler. Daha sonra derneği kurduklarında, enstrüman ihtiyaçları olduklarını bize ilettiler. Biz de enstrüman ihtiyaçlarını karşılayabileceğimizi söyledik. Sonra bir kampanya başlattık. Amacımız oradaki gençleri uyuşturucuya karşı korumak ve orada uyuşturucuya karşı alternatif olarak bir kültür sanat oluşumu sağlayabilmek oldu. Kampanyamızı başlattık ve kısa bir sürede başarıya ulaştık. Şu an topladığımız enstrümanlarımızı Lice’ye göndereceğiz” ifadelerini kullandı.

Derneğin amacının özellikle Kurdistan’da artan madde bağımlılığına karşı sanat üretmek olduğunu ifade eden Gökçe, “Özellikle Lice’de iktidar tarafından yoğun ve sistematik olarak böyle bir yönelimin olduğu arkadaşlarımız tarafından tespit edilmiştir. Buna karşıda alternatif olarak kültür sanat çalışmasının yapılmasını planladılar. Bunu yürütme noktasında da enstrüman ihtiyaçları vardı” diye belirtti.

SANATIN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ

Sanatın değiştirici ve iyileştirici bir gücünün olduğunu sözlerine ekleyen Gökçe, sanatın bu yönünün gençler üzerinde olumlu etkisi olduğunu kaydetti. Gökçe, “Tabi ki tek başına uyuşturucuyla mücadele kültür sanatla olacak bir şey değil. Bir bütün olarak yaşama dair olan her şeyin değişmesi gerekiyor. Ancak alternatif bir seçenek olma noktasında bu tür çalışmalar çok önemli ve değerlidir. Gençlerin özellikle olumsuz eğilimlerinin önüne geçmek açısından, kültür sanat çok değerli bir yerde duruyor. Bu yüzden bu tür çalışmaların bir faydası olacaktır” diye konuştu. 

ALTERNATİF MÜCADELE VURGUSU 

HDK Uyuşturucuya Karşı Sanat İnisiyatifi olarak bu tür talepler karşısında dayanışma içerisinde olacaklarını vurgulayan Gökçe, bu kapsamda 10 gitar, 14 erbane ve 14 bağlamayı Licê’ye gönderdiklerini belirtti. Kampanyanın çeşitli sanatçılar tarafından desteklendiğini ifade eden Gökçe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hiç şüphesiz oradaki uyuşturucuyla ilgili sorun aslında bütün ülkenin sorunudur. Ve bu sorun iktidarın uygulamalarından bağımsız ele alınamaz. Bunun çözümü de tek başına kültür ve sanat değildir. Kültür sanat cephesinden baktığımızda, gençlerin anlamlı ve değerli bir şekilde kendilerini geliştirmeleri için enstrümanlara sahip olmaları gerekiyor. Bu anlamda kültür sanat çok değerlidir. Ancak belirttiğim gibi yaşamın bir bütün olarak değişmesi gerekiyor. Bunun için bir bütün olarak her alanda alternatif bir mücadelenin yürütülmesi gerekiyor.”

Gökçe, bu kampanyanın bir başlangıç olduğunu belirterek, benzer kampanyaları geliştireceklerini dile getirdi.

MA / Ömer İbrahimoğlu