ERZİNCAN - Erzincan T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklularla görüşen avukat Mehtap Sert, "tarafsız koğuşa" geçmeyen tutukluların denetimli serbestlikten yararlanamadıklarını söyledi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishaneler Komisyonu üyesi avukat Mehtap Sert, deprem sonrası 24 Şubat'ta Erzincan T Tipi Kapalı Cezaevi ve Erzincan Kadın Kapalı Cezaevi'ne sevk edilen tutuklular ile görüştü. Erzincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutukluların kantin fiyatlarından şikayetçi olduğunu aktaran Av. Sert, yarım kilo tuzun 9 lira, radyo pilinin 22.5 lira, kalemin 7.5 lira ve masa saatinin 52 lira olduğunu ifade etti. 

İHLALLER 

Erzincan T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Aydın Kuş'un yoğun hak ihlallerine maruz kaldığını ifade ettiğini aktaran Sert, politik tutukluların kaldığı iki odanın bulunduğunu, bir odada 15, diğer odada ise 12 kişinin kaldığını belirtti. Sert, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Z.G. adlı tutuklunun da tekli koğuşta kaldığını kaydetti. Tutukluların sohbet haklarından yararlanamadıkları ve ayakkabılarının aranmak istendiğini belirttiğin paylaşan Sert, şunları söyledi: "Bir tutuklunun ailesine çıplak arama dayatılmış. Hak ihlallerini içeren ve Meral Danış Beştaş'a gönderilen mektuba el konulmuş. Birgün, Evrensel ve Yeni Yaşam gazeteleri tutuklulara verilmiyor. Sadece Cumhuriyet veriliyor. Tutsaklar her koridora çıktıklarında bir bahane bulunarak disiplin cezası veriliyor. Kargo almak için koridora çıkan Aydın Kuş, ayakkabı arama dayatmasını kabul etmediği için kendisine izin verilmemiş, bunun üzerine odasına dönmüş ve disiplin cezası verilmiş. Dile yönelik saldırı çok fazla. İnfaz hakimi, tercüman taleplerini kabul etmiyor ve denetim vermiyor. Savcı, 'tarafsız koğuşuna geçin vereyim' demiş. Kabul etmeyenlerin denetimleri uzatılmış."

MA / Hamdullah Yağız Kesen

Editör: Haber Merkezi