İZMİR /MERSİN – Gezi direnişinin yıldönümünde bir araya gelen İzmir ve Mersin Emek ve Demokrasi Güçleri, “Gezi'nin haklılığı ve gerçekliği karşısında her seferinde yenileceksiniz” dedi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri,  Gezi direnişinin 8’inci yıldönümüne ilişkin Alsancak’ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Umut Bitmez, Karanlık Gider, Gezi Kalır” pankartı açılan eylemde sık sık “Gezi’de düşene dövüşene bin selam”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Her yer Gezi, Her yer Direniş”,  “AKP gidici Gezi Kalıcı”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” ve “Çeteler Halka Hesap Verecek” sloganları atıldı.

‘HER SEFERİNDE YENİLECEKSİNİZ’

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, AKP iktidarının tehdit, baskı, hukuksuz yargılama ve siyasi tutuklamalarla korku salmak istediğini belirtti. Sarı, “İktidarlarını ayakta tutabilmenin tek yolu bu. Gezi'yi yargılamaya kalktılar. Değil üç; beş, on, bin kere de yargılasanız Gezi'nin haklılığı ve gerçekliği karşısında her seferinde yenileceksiniz” dedi. 

Gezi’nin mafya -devlet ilişkisine benzemediğini vurgulayan Sarı, “Onlar çetelerle, mafyayla rant peşinde koşarlar, biz bir fidana su vermek için. Biz direnişin adıyız onlar saldırının. Bu iktidar karanlık ilişkileri yüzünden yarattığı pislikle boğuşurken biz tarihin sayfalarında tertemiz, alnı açık bir halk hareketi olarak anılacağız. Umudumuzu yitirelim istediler. Ama bir şeyi unutuyorlar: Gezi başlı başına bu halkın eşitlik, özgürlük, adalet umududur. Gezi yurttaşların kendi kaderini tayin etme iradesi ve kararlılığıdır. Bir kez yaşayan ömrünce unutamaz, Gezi unutturulamaz” diye konuştu.

Açıklama direnişte hayatını kaybedenler anılarak alkışlarla sona erdi. 

MERSİN

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu ise, Gezi direnişinin 8'inci yıl dönümüyle nedeniyle Özgecan Barış Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Yüzü aşkın yurttaşın katıldığı açıklamada, “Gezi direnişi onurumuzdur yargılanamaz” pankartı taşındı. Yurttaşlar, sık sık “Gezide direnen gençlere bin selam” ve “Karanlık gider gezi kalır” sloganları atıldı.  Gezi direnişinde yaşamını yitirenlerin isimleri okunduğu sırada, kitle de hep birlikte “yaşıyor” diye karşılık verdi.

Açıklamayı okuyan Genel-İş Sendikası Mersin Başkanı Kemal Göksoy, Gezi Direnişini hatırlatarak, “Bu onurlu direniş ve evrensel dayanışma karşısında çaresizlerin ve korkakların günden güne daha da kirlenen politikalarına, günden güne tırmandırılan şiddetine, adaletsizliğine karşı;  bıkmadan usanmadan meydanlarımıza yaşam alanlarımıza sahip çıkacağımızı tekrar ettik” dedi. Gezi direnişinin iktidarın unutamadığı bir kabus olduğunu dile getiren Göksoy,  süren bu kabustan kaynaklı da Saray rejimini iktidarını güçlendirme adına “faşizmi” kurumsallaştırdığına vurgu yaptı.

'KARANLIK GİDER GEZİ KALIR'

Gezi direnişinin topluma enerji yaydığının altını çizen Göksoy, “Tüm dünyaya örnek olan bu barışçı ve yaratıcı direniş öylesine akıl almaz ve amansız şiddetle bastırılmaya çalışıldı ki;  36 canımız gözlerini yitirdi, binlercesi yaralandı, onlarca canımızı sonsuzluğa uğurladık. Ancak, yeterli araştırma ve soruşturma yapılmayarak katillerin yargılanması engellendi. Katiller cezasız kaldı” diyerek, tepkisini dile getirdi. Gezi direnişini büyüteceklerini aktaran Göksoy, “Güneş yüzlü çocukların son nefesiyle yıkanmış, insan selinden kalan kumdur gezi… Çünkü biliyoruz ve eminiz ki…Karanlık gider, gezi kalır” ifadelerini kullandı. 

Açıklama, sloganlar eşliğinde son buldu. (MA)

Editör: Haber Merkezi