VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Van'daki her esnafın bu kış almak zorunda kaldığı kar küreklerini yapan Nihat Türktam, mevsimin kendisi için çok bereketli geçtiğini belirterek, 20 günde 400 adet kar küreği sattığını söyledi.
Son 26 yılın en çetin kışını geçiren Van, Şubat ayı boyunca üst üste yağan kar nedeniyle günlerce beyaza gömüldü. Merkezde dahi kalınlığı bir metreyi bulan kar, cadde ve sokakları kapatarak yurttaşı da esnafı da günlerce zor durumda bıraktı. Kaldırımların karlar altında kaldığı, yayaların araçlarla birlikte ana caddeleri kullandığı kentte, ara sokaklarda biriken karlardan adeta dağlar oluştu. Belediyenin karla mücadelede sınıfta kaldığı kentte, yurttaşlar her yağış sonrası kar küreğine (Berfok) sarıldı. Her esnafın bu kış almak zorunda kaldığı kar küreği ise son 20 günün en fazla satılan ürünü oldu.


'BU KIŞ ÇOK BEREKETLİ GEÇTİ' 


Şubat ayı içinde 400 tane kar küreği satan Nihat Türktam, bu kışın kendisi için çok bereketli bir kış olduğunu söyledi. Van İpekyolu ilçesi Yüzbaşıoğlu Caddesi üzerinde bulunan hırdavat dükkanında 12 yıldır kar küreği yapan Türktam, tenekeden yaptığı kar küreğine olan ilginin ise geçen yıllara oranla daha fazla olduğunu belirtti. Babasının deriden kar küreği yaptığını anlatan Türktam, "Her şey değişiyor. Kar kürekleri de değişti. Artık tenekeden yapılan kar kürekleri bile kalmadı. Şimdi plastik olanlar var” dedi.


'BABAM DERİDEN YAPARDI, BEN TENEKEDEN' 


Kar küreğinin yapım aşamasının çok meşakkatli olduğunu dile getiren Türktam, “5x4 tahtayı alıp ölçülerini alıyoruz. Borunun geçeceği yuvaları açıyoruz. Sonra da elle tuttuğumuz sapın yuvasını açıyoruz. Kangal su borusunu da kullanıyoruz. Hepsini birleştirdikten sonra kullanılmış teneke kutusunu açıp üstüne kaplıyoruz ve bir kar küreği ortaya çıkıyor. Kar küreği çok eskiye dayanıyor. Babalarımız, dedelerimiz ağaçtan yaparlardı. Üzerlerine deri kaplama yaparak uzun süreli kullanılıyordu. Her şey değiştiği, artık plastik olanlar çıktı. Fakat hiçbir şekilde bunlar kar küreği dediğimiz kültürden gelen küreğin yerini tutamaz. Maddiyattan ziyade biz de manevi bir değeri vardır” diye konuştu.


20 GÜNDE 400 BERFOK SATTI 


Tenekeden yaptığı kar küreklerine talebin daha fazla olduğunu belirten Türktam, “Yaz aylarında kar küreğinin ağacıdır, tenekesidir, sapıdır bunları hazırladıktan sonra kışın piyasaya çıkarıp satıyorum. Bize maliyeti 10 TL’dir. Biz de 15 TL’ye satıyoruz. İnsanlar pahalı olduğunu söylüyor; fakat burada emeğimizin karşılığını alıyoruz. Son aylarda yağan kar bizim işimize çok yaradı" diyerek, Şubat başından beri 400'e yakın kar küreği sattığını paylaştı.


MA / Barış Dönmez - Yunus Duman

 

 
Editör: Haber Merkezi