RIHA - Wêranşar ilçesinde 8 yıl aradan sonra yetkinin SES’e geçmesiyle sağlık emekçilerine yönelik mobbing başladığını belirten sendika temsilcisi Ferhat Demir, "Sağlık emekçilerinin yanında olacağız” dedi. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Riha’nın Wêranşar ilçesinde üye sayısını 250’nin üzerine çıkararak, 3 ay önce yetkili sendika oldu. 8 yıl aradan sonra yetkinin Memur Sendikaları Konfederasyonu’na (Memur-Sen) bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası’ndan (Sağlık-Sen) SES'e geçmesinin ardından sağlık çalışanlarına yönelik baskı ve mobbing başladı. 

SES Wêranşar Temsilcisi Ferhat Demir, son 3 ayda yaşananları değerlendirerek, hastane yöneticileri hakkında hukuki mücadele vereceklerini söyledi. Wêranşar’da sağlık alanından uzun süredir sorunlar olduğuna dikkat çeken Demir, “Mayıs ayında yetki almamızdan öncede problemler vardı. Bölgemiz sağlık açısından geride kalan bir bölge. Nitelikli bir sağlık hizmeti verilmesi için mücadele ediyoruz. Yetkililerin toplumun sağlığını önceleyen bir politika benimsemeleri için çabalıyoruz. Toplumun sağlığını öncelemek bir yana, bunu talep eden bizlere dönük baskı son dönemde arttı. Arkadaşlarımız sürgün tehdidiyle terbiye edilmek isteniyor. Geçen ay 3 arkadaşımız basit nedenlerle haklarında tutanak tutulmuş ve savunma alınmadan kendi evlerinden kilometrelerce uzağa görevlendirilmişlerdir” diye konuştu.

  

Baskıların Mayıs ayında yetki devriyle arttığını vurgulayan Demir, “Son olarak ameliyathanede çalışan tekniker arkadaşlarımız acile görevlendirilmek istendi. Devamında aynı arkadaşlarımıza ameliyatta çalışmamaları durumunda il içinde başka yerlerde görevlendirilecekleri tehdidi yapıldı. Arkadaşlarımızın yanındayız. Baskılar yetki alındıktan sonra başladı. Liyakatsiz atamalardan dolayı bu sorunlar yaşanıyor. Hastane içinde kılık kıyafet, yaşam alanları daraltılması, keyfi olarak izinlere müdahaleye varan işlemler söz konusu” ifadelerini kullandı. 

Ferhat Demir

‘İDARE SUÇ İŞLEMEKTEDİR’

“İlçe Devlet Hastanesi yönetimi hakkında hukuki girişimlerde bulunacağız” diyen Demir, şunları söyledi: “Sendikal faaliyetlerimiz yöneticiler tarafından engellenmek isteniyor. Sendikal faaliyetler Anayasa güvenceyle koruma altına alınmıştır. Sendikalar çalışanların haklarını korumak için vardır. 8 yıl aradan sonra ilçede yetkili sendika olduk. Buna bağlı bir hazmedememe durumu söz konusu. Bizim en doğal hakkımız olan örgütlenme hakkımız engelleniyor. Hastanede yetkili sendikaya ait bir oda tahsisi yapılır. Ancak aradan geçen 3 ayda henüz bize bir oda tahsisi yapılmış değil. Dilekçe verdik, ancak talebimize bir cevap verilmedi. Bize tahsis edilmesi gereken oda bizden önce yetkili sendika olan Sağlık-Sen yöneticisine tahsis edildi. Bu Anayasal bir suçtur. İdare suç işlemektedir. Bütün baskılara karşı sendika olarak hukuki mücadele vererek, sağlık emekçilerinin yanında olacağız.”  

DİSİPLİN SORUŞTURMASI TEHDİDİ 

Söz konusu iddialara dair aradığımız Viranşehir Devlet Hastanesi Başhekimi Muhammed Yılmaz, iddiaların asılsız olduğunu öne sürdü. Bir ay önce hastanede göreve başladığını belirten Yılmaz, “Sendikalar arası bir çekişme var, bizimle alakası yok. Kimi görevlendirmeler yapıldı ama bu görevlendirmeler hukuki görevlendirmeler. Sendika için oda belirledik, ancak ısrarla başka oda istiyorlar. Maksat poliklinik sorumlusunun kullandığı odaya geçmektir. Benim sendikalar ile alakam yok, hiçbirine inanmıyorum. İletişime açığız” dedi. Yılmaz, zan altında kaldıklarını, mobinge uğradıklarını kamuoyu ile paylaşan SES yöneticileri hakkında disiplin soruşturması açacakları tehdidinde bulundu. 

MA / Emrullah Acar