MEREŞ - Onikişubat ilçesinden geçerek Ceyhan Nehri'ne ulaşan Aksu Çayı, fabrika atıklarıyla kirletiliyor.  

Mereş’in Türkoğlu ve Dulkadiroğlu ilçelerinden başlayarak Onikişubat ilçesinden Sır Barajı'na ulaşan Aksu Çayı, fabrika atıklarıyla kirletiliyor. Kirlenen çay suyu, döküldüğü Ceyhan Nehri'nin de kirlenmesine neden oluyor. Söz konusu kirlilik sudaki ve çevresindeki canlılar için de büyük tehlike arz ediyor. Çayın geçtiği bölgede yaşananların şikayetlerine rağmen kirlilik sorunu çözülmüyor. 

Onikişubat ilçesinde fabrikaların olduğu yere yakın bir noktada bulunan Hacımustafa mahallesindeki yurttaşlar, söz konusu kirliliğin 15 yıldır devam ettiğini söyledi. 

MAHALLELİ ŞİKAYETÇİ

Burdur'da Afrika'dan taşınan çöl tozu etkili oluyor Burdur'da Afrika'dan taşınan çöl tozu etkili oluyor

Mahalle sakinlerinden Veysel Çimen (73), fabrikalarda arıtma tesisi olmadığını ve bu nedenle suyun kirletildiğini kaydetti. Çimen, "Derede canlı balık kalmadı. Eskiden Aksu çayında balıklar vardı ama çoğu öldü. Eskiden çok güzeldi burası. Bu derenin kirlenmemesi için fabrikaların arıtma tesisi kurması gerekiyor” dedi. 

Bir başka mahalleli Balaban Özbostan (68), daha önce balık tutmaya gittikleri dereden "zehir" aktığını söyledi. Özbostan, "Çocukken yüzdüğümüz, balık yakaladığımız Aksu Çayı şimdi zehir akıyor. 'Çevreciyim' diyenler de bunu görmüyor. Hayvanlarımızın içtiği su zehir. Fabrikalar kurulduğundan beri zehir akıyor. Bulaşıcı hastalıklar çıkacak bu dere yüzünden. Bahçelerimizi bu pis suyla sulamak zorunda kalıyoruz. 15 yıl sonra bunun sıkıntısını çocuklarımız çekecek. Tedbir alınmalı. Yerel yöneticilerin fabrikalara gücü yetmiyor" diye konuştu. 

‘BURASI ESKİDEN HEP MERAYDI’

Mahallede esnaflık yapan Hayrettin Yorulmaz (40) ise, fabrikaların kurulmasıyla birlikte derenin kirlenmeye başladığını belirtti. Derenin kirletilmesi sonrası mahallelerinde hayvancılığın azaldığını aktaran Yorulmaz, "Çocukluğumuzda bu derede yüzüyorduk. Ancak fabrikalar kurulduğundan beri parmağımızı suya dokundurmaya korkuyoruz. Yetkililerden bu duruma el atmalarını istiyoruz. Hem çevreye hem insana zarar veren bu soruna çare bulunması gerekiyor. Bu derenin kenarı eskiden hep meraydı. İnsanlar derenin kenarında hayvanlarını otlatır, suyunu içerdi" ifadelerini kullandı. 

Derenin kirletilmesinin insan sağlığını da tehdit ettiğini dile getiren Yorulmaz, "Son zamanlarda mahallemizde kanser vakalarında bir artış var. Eskiden kanser hastalığını duymazdık. Ama şimdi birçok insan kansere yakalanıyor, bunun nedeni de bu dereden akan zehir. Arıtma kurulmamış. Eğer arıtma olsaydı bu dere bu kadar kirlenmezdi" diye konuştu. 

MA / Mahmut Altıntaş

Kaynak: https://mezopotamyaajansi.net/tum-haberler/content/view/228137