ANKARA - ANKA-DER’de yeni dönem Kürtçe ders kayıtları başladı. Eğitimlerini tamamlayıp sertifika alanlar, Kürtçe dersi verme yetkisi kazanıyor.

Kuruluş çalışmalarını tamamlayıp Haziran 2022’de faaliyetlerine başlayan Anka Komelaya Ziman Çand Hûner - Anka Dil Kültür Sanat Derneği (ANKA-DER), yeni dönem Kürtçe dil dersleri için hazırlıklara başladı. ANKA-DER, Kürtçe dil öğrenimi derslerinin yanı sıra kültür ve sanat faaliyetleriyle de öne çıkıyor. Yeni döneme hazırlanan ANKA-DER’in Eşbaşkanı Mehmet Zeki Gönültaş, Ekim ayında başlayacak olan güz dönemi derslerine ilişkin bilgi verdi.

ASİMİLASYON POLİTİKALARI 

Gönültaş, Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) 2016 yılında kapatılan Kurdi-Der’den sonra Ankara’da Kürtçe dil eğitimi veren kurumların kalmamasının doğurduğu ihtiyaçla ANKA-DER’i kurduklarını söyledi. Kürtçe dil eğitimi veren ve sanat faaliyetleri yürüten kurumun, Ankaralılar tarafından olumlu karşılandığını söyleyen Gönültaş, “Kürtçe dili üzerinde asimilasyon politikaları mevcut. Bugün okullarda milyonlarca Kürt çocuğu anadilinde eğitim göremiyor, resmi kurumlarda Kürtçe dili kabul edilmiyor. Geçtiğimiz günlerde de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, e-reçete uygulamasında beş dille hizmet vereceklerini söyledi ama bu beş dilin içerisinde Kürtçe yoktu. Biz eşit yurttaşlık hakkı diyoruz, anadilde eğitim hakkı diyoruz, Kürtçe dilinin resmi dil olması gerektiğini söylüyoruz. Bu durumun da ihtiyaçtan ziyade insanlık hakkı olduğunu biliyoruz ve söylüyoruz” dedi.

‘ANADİLİMİZ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ’

Amaçlarının Kürtçenin yaşatılması için mücadele etmek olduğunu vurgulayan Gönültaş, “Bizler asimilasyonu belirli bir noktada engelliyoruz ve anadilimiz için mücadele veriyoruz. En temel insan haklarından olan anadilde eğitim hakkı için mücadele ediyoruz. Derneği, Kürt dilinin yaşatılması, geliştirilmesi amacıyla kurduk. Kürtlerin anadilini unutmaması, kendi dilinde okuyabilmesi, sanat yapabilmesi, yaşayabilmesi için bu tür dernekler kuruldu” diye belirtti.

3 LEHÇEDE DERS 

Kurmancî, Zazakî ve Soranî lehçelerinde dersler verdiklerini paylaşan Gönültaş, toplumun her kesiminden insanların bu derslere yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti. Gönültaş, şunları söyledi: “3 seviye olarak verdiğimiz derslerde, seviyeleri tamamlayan öğrenciler ‘Mamoste’ (eğitmen) seviyesinde atölyelere katılabiliyor. Kurslarımıza katılan öğrencilerimize sertifika veriyoruz. Geçen yıl yaklaşık 34 sertifika verdik. 2023 yılında sertifikalarımızı, 15 Mayıs 2024’te, Kürtçe Dil Bayramı’nda vereceğiz. Sertifikalarını alan öğrenciler, hangi seviyeden sertifika alırlarsa sonraki seviyeler için farklı kurumlarda da Kürtçe eğitimi alabiliyorlar. Mamostelik sertifikaları ise uluslararası alanda geçerli ve bu sertifikalar sayesinde öğrencilerimiz uluslararası düzeyde Kürtçe dil dersi verebilme yetkisi kazanıyor.”

‘KÜRTÇE İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YETERSİZ’’

Kürtçe dil derneklerinin farklı yöntemlerle ama aynı amaçla hareket ettiğini dile getiren Gönültaş, “Kürtçe dili eğitimi veren birçok dernek var ve biz hepsini değerli ve gerekli görüyoruz. Ancak bu derneklerin yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de yaşayan 30 milyonu aşkın Kürt nüfusundan bahsediyoruz ama Kürtçe dil kurumlarına baktığımızda 60’tan fazla kurum yok. Kürtçe kültürüyle ilgili çalışmalar çok kıymetli ancak yetersiz. Bu tür kurumların dili tek başına kurtarma ya da geliştirme olanakları sınırlı” dedi.

‘YENİ DÖNEM DERSLERİ BAŞLIYOR’ 

Yeni dönem atölyelerini 3 ayda bir başlatacaklarını belirten Gönültaş, “Eğitimlerimiz, dil ve sanat atölyeleri olarak devam etmekte. Sonbahar dönemi derslerimiz Ekim ayının ilk haftalarında başlayacak. Şu anda da kayıtlarımız devam ediyor, sınıflarımız oluşturuluyor. Kurmancî, Zazakî ve Soranî lehçelerinde sınıflarımız açılacak” diye konuştu.