İZMİR - Bayraklı Şehir Hastanesi'nin açılmasının ardından kentteki sağlık sisteminin altüst olduğunu söyleyen SES İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Olcay Tekin, şehir içindeki hastanelerde çalışan ve malzeme noktasında ciddi sorunların yaşandığını aktardı.  

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’ne dönük tartışmalar sürüyor. Temeli 12 Mart 2014'te atılan, Mayıs 2017'de inşaatına başlanan hastane, 16 Ekim 2023'te açıldı. Ancak hastane, inşaatının tam olarak tamamlanmaması, işçilerin ücretlerini alamamaları, ekipman eksiklikleri ve ulaşım sorunuyla gündemde.  

MALZEME EKSİKLİĞİ

Bayraklı Şehir Hastanesini ziyarette bulunan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Olcay Tekin, hastaneye dair gözlemlerini aktardı. Şehir hastanesinin daha açılmadan, zeminin kayması, elektrik sorunu gibi birçok çok olumsuzlukla gündeme geldiğini aktaran Tekin, "Aşıların saklanması soğuk zincir uygulanmaması, malzeme eksikliği ilk gelen bilgiler arasında. Ameliyathanelerde de hala malzeme eksiği olduğu söyleniyor. İl Sağlık Müdürlüğü başarılı ameliyatlar gerçekleştiğini beyan ediyor ama bu orada görev yapan arkadaşların üstün çalışmaları ile oluyor. Bazı malzemelerin diğer hastanelerden getirildiğini, diğer cerrahi kliniklerde birçok eksiğin olduğunu, çalışan arkadaşların iş yükünden çok malzeme bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını biliyoruz. Malzeme eksikliği yüzünden tam anlamı ile randımanlı çalışmanın mümkün olmadığı da ortadadır" dedi.

ANSIZIN YAPILAN GÖREVLENDİRMELER

Şehir Hastanesi açılırken hasta ve çalışan güvenliğinin önemsenmediğini belirten Tekin, şehrin içinde ki hastanelerde hastalara bakılmaya devam ederken bir gece önce haber verip hekimlerin acilen şehir hastanesine gönderildiğini aktardı. O doktorlardan randevu alan hastaların mağdur edildiğini kaydeden Tekin, "Hemşireler ve diğer sağlıkçılar resmi yazılarını ellerine almadan hızla gönderildi. Evleri uzak olanlar, çocuklarını kreşe verenler vardı. O anki kaos anlatılamaz. Hiçbir yasa kural tanınmadı. Aslında geçici görev yönetmeliği açık ve net, kimin nasıl gideceği, liyakat açısından hangi sıralamaya göre gidileceği belli iken tamamen hukuksuz bir şekilde personel görevlendirmeleri yapıldı" diye belirtti. 

Stres ve kaygı ‘Zona’ görülmesini arttırdı Stres ve kaygı ‘Zona’ görülmesini arttırdı

En büyük kabusun ise şehir içi hastanelerde çalışmaya devam eden personel için oluştuğunu belirten Tekin, 24 saat nöbet tutmak zorunda kalan, gün aşırı nöbetler tutan sağlıkçıların olduğunu aktardı. Yine hem şehir hastanesine gönderilen hem de kendi hastanelerinde kalan birçok çalışanın yıllık izinlerini kullanmaya izin verilmediğini de belirten Tekin, bu durumun sağlıkta şiddeti arttıracağına da dikkati çekti. 

'ATAMA YAPILMALI'

Sendika olarak gözlemleri sonucu ortaya çıkan talepleri olduğunu söyleyen Tekin, "İlk önce tabi ki Şehir Hastanesine bir an önce sağlık personeli ataması yapılmalı. Atama bekleyen binlerce sağlık personeli varken sistemi bu kadar tıkamak hem çalışana hem personele eziyettir. Oraya giden arkadaşların yıllık izin haklarını kullanma konusunda çıkarılan zorlukların biran önce sona ermeli ve dinlenme haklarına kavuşmaları sağlamalı. Çalışan arkadaşların ulaşım konusu ele alınmalı ve ücretsiz olarak yapılmalı. Orada görevde bulunan çalışanlar için 7/24  ücretsiz kreş hakkı tanınmalı" diye konuştu.

Kaynak: http://mezopotamyaajansi.net/tum-haberler/content/view/223292