BATMAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Nurettin Şimşek, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 17 Ocak'ta yaptığı açıklamada "15 Şubat'ta okulların açılmasıyla ilgili ilke kararı var"  demişti. İlgili yazılı açıklama yaptı.

SALGIN TEDBİRLERİNDE İLK KAPATILACAK MEKÂNLARIN OKULLAR OLMAMASI GEREKİR

Şimşek açıklamasında şunları söyledi: Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 17 Ocak'ta yaptığı açıklamada "15 Şubat'ta okulların açılmasıyla ilgili ilke kararı var" demişti. Koronavirüs Bilim Kurulu 27 Ocak'ta yaptığı toplantıda yüz yüze eğitimi ele almış, yüz yüze eğitim için öngörülen 15 Şubat'ı erken bularak 15 Mart'ı önermişti. Kurul, öğretmenler aşılanmadan okulların açılmaması gerektiğini de belirtmişti. Bilim Kurulunun okulların açılmasının erken olduğu yönündeki görüşüne rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan, köy okullarında yüz yüze eğitim-öğretimin 15 Şubat'ta başlayacağını açıkladı. Uzun zamandır okullarından uzak kalan Öğretmen ve Öğrencilerimiz için bu karar heyecan verici olsa da, bu konuda var olan kaygılarımızı da kamuoyuna duyurmak zorundayız.

Özellikle ilimizde Mutasyon geçiren virüsün tespiti ile beraber, vaka sayılarında beklenen artış VE Bu virüsün etkisinin birkaç yıl süreceği durumu göz önüne alındığında’Okulların çocuklar ve öğretmenler için en güvenli alanlar olması için MEB’in daha fazla önlem alması zorunluluğu doğuyor..Ayrıca öğretmenlerin öncelikli aşılama grupları içerisine de alınması gerekiyor.

15 Şubat’ta, köy ve benzeri seyrek nüfuslu yerleşim yerlerinde 1 Mart’tan itibaren ise tüm resmi ve özel ilkokullarda ve bu ilkokulların bünyesindeki ana sınıfları ile özel eğitim sınıflarında, haftada 2 gün yüz yüze eğitim yapılacağını Bakanlık duyurdu. Yeni tip korona virüs (Kovid-19) pandemi sürecinde, okullarda maske kullanılması, hijyen ile fiziksel mesafeye dikkat edilmesi, çocukları okula 65 yaş üstü olan ve kronik hastalığı bulunanların alıp bırakmaması, çocukların sınıflarda belirlenen oturma düzenine göre hep aynı yerde eğitim alması ve Kovid-19 belirtisi olması halinde okula gelinmemesi gerekir. Öte yandan öğrenciler yaklaşık 1 yıldır okula gidemiyorlar. Çocuklar okullardan daha az önlem alınmış kalabalık alanlara çıkabiliyor; birkaç kişinin çalıştığı küçük evlerinde yeterince önlem alınmadan yaşayabiliyorlar. Okulların çocuklar ve öğretmenler için en güvenli alanlar olması için önlemler almak gerekiyor”

"ÖNLEM ALINSIN OKULLAR AÇILSIN"

Uzaktan eğitim sırasında evde kapalı kalma halinin çocuklarda depresyon, kaygı, keder, internet bağımlılığı, fiziksel etkinlik yetersizliği, zihin ve duygu dünyalarını etkileyecek bir dizi bilişsel, duyuşsal ve psiko-motor soruna yol açtığını uzmanlar dile getirmektedir “Eğitim Sen olarak ‘Önlemler alınsın okullar açılsın’ diyoruz. Bu önlemleri okul ve sınıf mevcutlarını düşürmek için okul ve derslik yapımı, öğretmen ve diğer eğitim emekçilerin istihdamı olarak ifade edebiliriz. Okul öncesi eğitim kurumları, ana sınıfları ve ilkokulların -kovid-19 salgınının yayılımının çoğaldığı zamanlar dışında- açık olması gerekiyor” Ortaokul ve lise öğrencilerinin hastalanma ve virüsü bulaştırma konusunda yetişkinlerin özelliklerini taşıdığını biliyoruz “Bu öğretim düzeylerinde sınıf mevcutlarını 20’nin altına düşürecek önlemler mutlaka alınmalı, okullar açılmadan. Sağlık emekçilerinin çocuklarını gönderebileceği okullar olmalı, bunun için gerekli önlemler alınmalıdır” Sağlık Bakanı, yerinden karar döneminin başladığını ifade etti. Bu yüzden okul ve eğitim bölgesi düzeyinde alınması gereken mikro önlemler diğerleri kadar önemlidir. İl, ilçe ve eğitim bölgesi düzeyinde vakaların bilinmesi durumunda okullara ilişkin kararlar daha gerçekçi biçimde alınabilir” Bu çerçevede;

*Okullarda kalabalık sınıfların bölünmesini, sınıf mevcutlarının 20’nin altına düşürülmesine

*“Bina içinde öğretmenler, diğer eğitim emekçileri ve öğrenciler maske takmalı.

*Sınıflar ve öğretmenler odası 20 dakikada bir havalandırılmalı, bunun için sınıf pencerelerinin açılır ve kapanır olup olmadığı kontrol edilmelidir.

*Öğretmenler odası çoğaltılmalı, öğretmenler kendi aralarında mutlaka maske takmalılar. *

Öğretmenlerin kalabalık okullar ve sınıflarda çalışmaları nedeniyle öncelikli aşı grupları içine dahil edilmesi gerekiyor.

*Sınıflarda ve okullarda ücretsiz maske dağıtımı yapılmalıdır.

*Okulun ilk haftası mutlaka Kovid-19 salgınında sağlık kültürü, sağlık okuryazarlığı konularında eğitim yapılmalıdır.

*Okulda çocuklar kendi sınıfı dışındaki çocuklarla temas etmemelidir.

*Veliler okula alınmamalıdır.

*Eller sabunla yıkanmalı, yemekler sınıfta yenmeli, kantin ve yemekhaneler açılmamalıdır.

* Okul koridorları ve merdivenler geliş ve gidişleri gösteren çizgilerle bölünmeli, öğrencilerin birer metre mesafe ile iniş ve çıkışları sağlanmalıdır.

*Okul girişlerinde yığılmayı azaltmak için okula geliş saatleri basamaklandırılmalıdır.

*Okul girişlerinde bir yandan HES takibi bir yandan da ateş, öksürük vb. kontrol için sağlık personeli bulundurulmalıdır”

Eğitim Sen olarak tüm eğitim emekçilerinin ve Öğrencilerimizin başta Sağlık olmak üzere tüm haklarının takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz" dedi.

Haber Resul Geyik

Editör: Haber Merkezi