ANKARA - Eğitim Sen Genel Başkanı Necla Kurul, iktidarın eğitimi önemsemediğini belirterek, uzaktan eğitim kararıyla eğitim hakkının ihlal edildiğini söyledi. 

Mereş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından bir kez daha yönetim krizi açığa çıktı. Deprem sonrası halkı kaderine terk eden AKP, ilk olarak Olağanüstü Hal (OHAL) ilan etti. İktidarının 21 yılında toplanan 36,5 milyar dolar deprem vergisine rağmen hazırlıksız yakalanan AKP iktidarı, barınma sorununun çözümünü uzaktan eğitim kararıyla öğrenci yurtlarını boşaltmakta buldu. İktidarın deprem krizini yönetememe hali ve uzaktan eğitim kararını, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul değerlendirdi. 

‘İKTİDAR EĞİTİMİ ÖNEMSEMİYOR’

Deprem sonrası iktidarın ilk olarak öğrenci yurtlarını düşündüğünü ve uzaktan eğitim kararı aldığını söyleyen Kurul, uzaktan eğitimin nitelikli olmadığını vurguladı. İktidarın eğitimi önemsemediğini dile getiren Kurul, “Öğrencisini, öğretim elemanlarının iradelerini dikkate almıyor. Demokratik özerk üniversitenin neredeyse ortadan kaldırıldığı, üniversitelerin sessiz, suskun ve dilsiz olduğu bir süreci yaşıyoruz” dedi. 

‘EĞİTİM HAKKI İHLAL EDİLDİ’

İktidarın seçenekleri olmasına rağmen öğrenci yurtlarını tercih ettiğini ifade eden Kurul, boş ev sayısının 1 milyon 629 bin, otellerde 1 milyon 862 bin yatak kapasitesi olduğu bilgisini paylaştı. Kurul, “Bu kapasiteler ilkin aklına gelmiş, siyasal iktidar ‘otellerden yararlanırız’ demişti. Fakat birdenbire bir lobi girdi ve hedef doğrudan kolayca ‘haydi çocuklar, gençler eve’ denildi. Doğrudan öğrencilerin eğitim hakkını ihlal eden bir kararla karşı karşıya kaldık. Depremzedelere barınma hakkı sağlamak için başkalarının barınma hakkı engellenemez” şeklinde konuştu.

‘GENÇLERİN ÖRGÜTLENMESİ ENGELLENİYOR’ 

Deprem sonrası toplumsal muhalefetin önemli bir bileşeni olan gençlerin bir araya gelmesinin engellenmesi amacıyla uzaktan eğitim kararının alınmış olabileceğine işaret eden Kurul, “Sağ otoriter popülist rejimle yaklaşık 20 yıldır birlikteyiz. Bu sistem aynı zamanda ataerkil bir sistem, ataerkilliğin asıl hedefi her zaman gençlerdir” diye konuştu. 

‘DEVLETİN KUTSALLIĞINI’ YAYMA ÇABASI 

Ataerkil bakış açısıyla, devletin kutsallığının toplumun her kesimine yayılmaya çalışıldığını söyleyen Kurul, “Depremde gördük; birinci gün yoktunuz, ikinci gün yoktunuz, üçüncü gün bürokrasi talimatı beklediniz, talimat gelene kadar o insanlar göçüklerin altında kaldı. İş makineleri yola çıkmadı” dedi. 

‘DAYANIŞMAYI BİRLİKTE ÖRECEĞİZ’

Koronavirüs salgını sürecinin sivil toplum reflekslerini zayıflattığını belirten Kurul, “Depremle birlikte yeniden gerçekten gurur duyabileceğimiz ölçüde hareketlendi ve devletin yapamadıklarını yapabilir noktaya geldi. Bu yüzden şimdi bu kurumlarla uğraşma yönünde çabaları var ama bunu aşacağız. Çünkü birbirimize güveneceğiz. Bu dayanışmayı birlikte öreceğiz” diye kaydetti.

Editör: Haber Merkezi