DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- MED-DER Eşbaşkanı Şilan Elmas 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinliklerinin bu yıl kadın odaklı olduğuna dikkat çekerek, Kürtlerin yaşadığı yerlerde 5 bin kadından görüntülü mesaj alacaklarını ve bunu yayınlayacaklarını söyledi.

Celadet Alî Bedirxan'ın 1932'de çıkardığı Kürtçe Hawar dergisinin yayına başladığı gün olan 15 Mayıs, Kürt Dil Bayramı olarak kutlanıyor. Her yıl farklı etkinliklerle kutlanan dil bayramı, geçtiğimiz yıl online gerçekleştirilmişti. Bu yıl da yine pandemi yasakları nedeniyle önce online gerçekleştirilecek, yasak sonrası ise etkinlikler yüz yüze yapılacak.

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) Eşbaşkanı Şilan Elmas, bu yıl kapsamında yapacakları etkinlikleri anlatarak, dil bayramının önemine dikkat çekti.

(Kaynak: JINNEWS)

MED-DER, "Bir gün değil, her gün Kürtçe, Kürt Dil Bayramı kutlu olsun” sloganıyla kampanya başlatacak. Şilan, kampanya kapsamında, 15 Mayıs'ta derneğin sosyal medya hesaplarında yayınlanacak formları dolduran yurttaşlara “Kürtçe alfabe”, “Kürt edebiyatı” ve “Okuma ve yazma” başlıklıklarıyla 4 haftalık online eğitim verileceğinin bilgisini paylaştı.

‘Kürtler için kutsal bir gün’

Şilan, 15 Mayıs Kürt Dili Günü'nün Kürtler için kutsal bir gün olduğunu söyledi. Şilan, “Dil gelişimi aynı zamanda bir milletin gelişmesidir. Ulus dil, kadın dil ve toplum dil ilişkisi tartışılıyor. Bundan kaynaklı 15 Mayıs bizler açısından gerçekten çok heyecan verici bir gündür. Pandemi yasağına rağmen, çeşitli program ve etkinliklerimizi sosyal medya hesaplarımızda kutlayacağız” sözlerine yer verdi.

‘Dil gününe ilişkin birçok etkinlik yapılacak’

15 Mayıs kapsamında yapacakları etkinlikleri anlatan Şilan, programın bir parçası olarak özellikle kadınlara odaklandıklarını kaydetti. Bu vesileyle Kürt kadın yazarlara teşekkür mektubu göndereceklerinin altını çizen Şilan, "Bu konudaki çalışmalarımız halen devam etmektedir. Kürt figürlerle de bir görüntü hazırlayacağız. Daha sonra 15 Mayıs'ta Avrupa Parlamentosu'na demokratik ve diplomatik çalışma için bir kart göndereceğiz. Bildiğiniz gibi Kürt kadınları sözleri ve dengbêjleriyle Kürt dilini ve tarihini bugüne taşıdılar. Çıktı tarafı, dili bu yollarla geliştirdi. Botan, Amed ve Serhed'de de kadın etkinlikleri yapacağız. Ayrıca çocuklar için de bir programımız var. 3 köyde çocuklarla bir araya gelip bazı anadil programları yürüteceğiz. Onları Kürt alfabesini tanıtıp, dilin önemi hakkında bilgilendirme yapacağız" diye aktardı.

‘Tarihimizi kendi dilimizle aktaracağız’

Kadının dil ve toplum üzerindeki ilişkisine değinen Şilan, 15 Mayıs etkinliklerinden birinin de Kürtlerin olduğu tüm ülkelerden 5 bin kadından görüntülü mesaj alıp yayınlamak olduğunu söyledi. Şilan, “Kadınlar olarak diyoruz ki varoluşumuzu ve tarihimizi kendi dilimizde yazıp aktaracağız. Geleceğimizi Kürtçe diliyle inşa edelim. Bundan dolayı bu yıl ki dil bayramını kadın ağırlıklı etkinlikler yaptık. Çalışmalarımızda ve etkinliklerimizde yalnız değiliz, dört parça Kürdistan’dan tutun da Avrupa’nın her yerinde çalışmalar yürütülecek” şeklinde konuştu.

‘Dil çalışmaları Kürtçe’ye baskıyı ortadan kaldırır’

Şîlan, dil üzerine çalışmanın Kürtçeye yönelik şiddeti ortadan kaldıracağını ve bunun için de güçlü bir sahiplenmenin olması gerektiğini belirtti. Şilan sahiplenmede Kürt kadınının öncü rol alacağını ifade ederek, en büyük mücadelenin dil ile başladığına dikkat çekti. Şilan, ayrıca dil olmadığı sürece ne kadar çalışma yürütülürse yürütülsün toplumun eksik kalacağını kaydetti.

‘Her şehirde komisyonlar kuruldu’

Şilan, konuşmasının sonunda 21 Şubat Dünya Anadil Günü'nde başlatılan kampanyaya değinerek şunları kaydetti: “Kürtçeyi resmi dil yapma kampanyasına yönelik çalışmalarımız halen devam ediyor. Her şehirde bu kampanya için komisyonlar oluşturuldu. Bu kampanya çok önemli bir adım oldu.  Dediğimiz gibi dil milletine bağlıdır ve bu yüzden dil konuşularak gelecek nesillere aktarılmalıdır. "  

Editör: Haber Merkezi