DİYARBAKIR – Jineolojî Dergisi’nin pandemi özel sayısı “Toplum kırım aracı olarak pandemi” dosyası olarak çıktı.

Jineolojî Dergisi'nin Pandemi özel sayısı "Toplum Kırım Aracı Olarak Pandemi" ismiyle çıktı. Üç ayda bir yayın yapan derginin bu özel sayısında; küresel düzeyde yaşanan pandeminin yol açtığı toplumsal, siyasal, ekonomik, ekolojik, sağlık ve toplumsal cinsiyet krizine dönük yazılar yer alıyor. Derginin özel dosyası, "www.jineolojidergisi.com" web adresi üzerinden online erişime açıldı.

‘Kadınların duygu ve düşüncelerini ulaştırmaya çalıştık’

Derginin Pandemi özel sayısına dair şu ifadeler kullanıldı: “Toplum Kırım Aracı Olarak Pandemi” özel dosyamızda, tarih boyunca yaşanan salgınların yaşamı nasıl etkilediğine ve hastalık, salgın ve hijyen gibi kavramların nasıl algılandığına yer vermeye yine ‘toplum/halk sağlığı’ ve ‘sağlığın toplumsallaştırılmasını odağa alarak bu kavramların dönüşüm seyrini ve örgütlenme imkanlarını tartışmaya çalıştık. Peki pandeminin iklim kriziyle bağı nedir? ‘Ekolojik toplum’, ‘eko endüstri’ ve ‘komünal ekonomi’ gibi alternatif sistemler ekseninde gelişecek örgütlenmeler pandemilerin panzehiri olabilir mi? Ayrıca, pandemi içinden geleceği öngörmek nasıl mümkün olabilir? Tüm bu soruların cevaplarını aramaya çalıştığımız pandemi özel dosyamızla, dünyanın birçok yerinden kadınların, duygu ve düşüncelerini buluşturmaya ve sizlere ulaştırmaya çalıştık.”

Bu sayıda yer alan yazar ve yazıları şöyle:

"Geleceği Tahayyül Etmek İçin… / Nagihan Akarsel, Pandemi ve Ulus-Devlet / Nazan Üstündağ, Kürdistan’da Pandemi ve Sömürge Toplum Gerçeği / Ruşen Sekvan, Esas Virüs Kapitalizmin İdeolojisi Endüstriyalizmdir / Zöhre Bozacı, Pandemik Hüzün / Suprabha Seshan, Bilimcilik ve Covid-19’dan Sağlıklı Çıkmanın Yolu / Jineolojî Akademisi, Sürdürmek, Harekete Geçirmek ve Devrimleştirmek: Pandemide Feminist Öğrenmeler / Juliana Díaz Lozano, Covıd-19 Salgınının Kadın İşgücü Üzerindeki Etkileri / Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi, Savaş ve Sömürgeciliğin Yerinden Ettikleri: Yok Sayılan ve Yeniden Başlanılamayan Hayatlar / Şilan Bingöl, Gençliğin Kederli Işıltısından Yaşlılığın Sevinçli Sönümlenişine! / Nejla Kurul, Pandemi Yeni Yaşama Çağırırken… /Ayşe Berktay." ( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi