MELETΠ- Meletî’de depremzede esnaflardan Sevim Satılmış, konteynerde pişirdiği ekmek ve gözlemelerle yaşam mücadelesi veriyor. 

Doç.Dr. Mehtap Aras: 6 ila 7,2 arasında bir deprem bekliyoruz Doç.Dr. Mehtap Aras: 6 ila 7,2 arasında bir deprem bekliyoruz

Mereş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük bir yıkımın yaşandığı Meletî'de, konteyner kentlerde yaşam mücadelesi veren depremzedelerin ne zaman yeni konutlara geçeceği belirsizliğini koruyor. Kentte deprem sonrası 35 bin 680 bina hakkında ağır hasarlı acil yıkım kararı verildi. 74 farklı noktada 28 bin 643 konteyner kuruldu. Depremzedeler, kış aylarını konteynerde karşıladı. Esnaflar da konteynerlerde geçimlerini sağlamaya çalışıyor. 

Çirmik (Yeşilyurt) ve Battalgazi ilçelerindeki depremzedeler, henüz inşası tamamlanmayan ve ne zaman teslim edileceği bilinmeyen yapıların bir an önce kendilerine teslim edilmesini bekliyor. Yaşam mücadeleleri ekonomik krizle daha da zorlaşan esnaflar da inşa edilen dükkanlarını bekliyor. Söz konusu dükkanların maliyetinin yüzde 60'ının esnaflardan alınacağı belirtiliyor. Esnaflar bu duruma da tepkili. 

KONTEYNERDE NANÊ TÎRÊ

Battalgazi ilçesinde depremde gözleme dükkanını kaybeden Sevim Satılmış (48), Çirmik ilçesinde kurulan konteynerde aynı işini sürdürüyor. Satılmış, sac ekmeği (Nanê Tîrê-Nanê Sêlê) ve gözleme yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor. Oğlu, gelini ve 3 torunuyla birlikte depremlerde hafif hasar alan evlerinde kalan Satılmış, deprem sonrası yaşadıkları sıkıntıları anlattı. 

Satılmış, depremden sonra ekonomik krizin daha da arttığına işaret ederek, "Depremden önce ekonomik kriz bu kadar fazla değildi. Çalışmazsak bir şey yok. Sonuçta hayat devam ediyor. Dükkanımız yıkıldı. Ekmek kapımızı kaybettik. Şuanda elimize geçen bu konteynerde gözleme ve sac ekmeği yaparak geçimizi sağlamaya çalışıyoruz” dedi. 

ESNAF BORÇLANDIRILACAK

Eşini 8 yıl önce kaybettiğini aktaran Satılmış, oğlu iş bulamadığı için evin tek geçim kaynağının konteynerde açtıkları dükkan olduğunu söyledi. Depremden bir ay önce ameliyat olduğunu dile getiren Satılmış, "Haziran ayında bu konteyner dükkanlara geçtik. O zaman tüpü 320 TL'ye alıyordum, ancak şimdi tüpün fiyatı 560 TL. Unu 250 TL'ye alıyorduk, şimdi 330 TL. Bu da bizi zorluyor. Ucu ucuna getiriyoruz. Kenara koyacak bir şey zaten imkansız" diye konuştu. 

Depremzede esnaflar için yeni yapılan dükkanlara değinen Satılmış, "Yeni dükkanlar yapılıyor diyorlar ama yüzde 40’ını devlet karşılıyor. diğerini taksitle biz ödeyeceğiz. Ben yüzde 60’ını ödeyecek durumda değilim. Şuanda dükkanımı yapıp verseler bile borcumu ödeyemem. Hepimiz aynı sorunlar yaşıyoruz. Kendi gücümüzle ayaktayız. Bir yan gelirimiz yok. Hibeli olarak dükkanlar bize verilse daha iyi olur. Borcumu ödeyemediğim zaman mecbur yeni yapılan dükkanı da satmak zorunda kalacağım” ifadelerini kullandı. 

MA / Mahmut Altıntaş

Kaynak: https://mezopotamyaajansi.net/tum-haberler/content/view/229144