AMED ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ergani Belediye Eş Başkan aday adayı Şiyar Güldiken, Gazeteci Hamza Özkan’nın sorularını yanıtladı. Güldiken, "İktidarın kayyum politikası, sadece belediye binasının işgali olarak görülmemelidir. Bir bütün olarak toplum ve kültür kırımı olarak görülmelidir.

 

Biraz kendinizi tanıtır mısınız? Nerede doğup büyüdünüz, siyasete ne zaman başladınız?

 

"Kayyım efendiler hukuk nezdinde sizlerin kaçabileceği hiçbir yer yok" "Kayyım efendiler hukuk nezdinde sizlerin kaçabileceği hiçbir yer yok"

Ben Şiyar Güldiken. 1979 Ergani doğumluyum. Psikoloğum. Bugüne kadar Deprem Dayanışma Platformu Koordinasyonu, GöçDer, Madde Bağımlılığı ile Mücadele Platformu ve daha birçok STK  çalışmalarında yer aldım. SES Amed Şube Eş Başkanlığı yaptım.

Belediyeler açısından 1999 öncesi düzen partilerinin dönemine, belediyelerin kazanıldığı döneme ve kayyum dönemlerine baktığınızda neler söyleyebilirsiniz? Bu dönemleri belediyecilik anlayışları ve yapılan çalışmalar açısından değerlendirir misiniz?

 

1999 ve sonrasında kazanılan belediye seçimlerinde, demokratik, halkçı ve katılımcı yerel yönetimler modeli oluşturulma çabası oldu ancak ciddi saldırılar ve yönelimler nedeniyle yeterli sonuçlar alınamadı. Bununla birlikte klasik sistem belediyeciliği de aşılamadı. İktidarın Kayyum politikası, sadece belediye binasının işgali olarak görülmemelidir. Bir bütün olarak toplum ve kültür kırımı olarak görülmelidir. Buna karşı yapılacak en temel şey ise Partimizin demokratik, halkçı ve katılımcı yerel yönetimler perspektifinin uygulanabilmesi için temel yaklaşım, kentteki toplum dinamiklerinin her sürece mümkün oldukça dahil edilmesidir. Böylelikle her birey kendini sorumluluk sahibi olarak görebilecektir.

Partinizin zaman zaman bazı il ve ilçelerde önseçim yaptığı dönemler oldu. Ama bu 31 Mart’taki seçimde ilk defa parti olarak önseçim kararı aldınız. Adayların halk tarafından, bütün kentin dinamiklerinin içinde olacağı delegeler tarafından belirlenmesi kararının toplumda karşılığı nasıl oldu?

Daha önceki seçimlerde aday belirleme yöntemi, genel olarak seçim komisyonları tarafından belirleniyordu. Ancak bu yöntem, halkın iradesinin yansımasında ciddi eksiklik barındırıyordu. Bu seçimde belirlenecek adayların, Kent Uzlaşısı yöntemi ile belirlenecek olması, halkta ciddi bir heyecan ve moral oluşturdu. Bu nedenle ifade edilen yöntemin doğru uygulanabilmesi, başta aday adayları olmak üzere parti ve halkın sorumluluğundadır. Ne kadar doğru uygulanırsa o derecede karşılık bulacaktır.

Ergani’nin belediyecilik anlamında sorunları nelerdir? Bu sorunların çözümü için düşünceleriniz nelerdir?

Tüm şehirlerde olduğu gibi Ergani'de de özellikle gençlik içinde ciddi bir bağımlılık var. Öncelikle buna karşı, toplumsal tüm kesimler ile ortak çalışmalar yapılarak mücadele edilmesi gerekiyor. Ciddi bir şehir içi trafik sorunu var. Bu da yine kent dinamikleri çözülebilir. Ergani, bir deprem kuşağında yer alıyor. Bu nedenle Dirençli Kent çalışmasının yapılması ve uzman kurumlar ile ortaklaşılması gerekiyor. Aynı çalışma kapsamında, afet durumlarında kullanılmak üzere konteyner alanı çalışması, Anadilde Kreş çalışması, Gençlik Merkezi, Kadın Yaşam Merkezi çalışmalarının yapılması, Sağlık Merkezi ve Sosyal Hizmet Merkezi gibi fikirlerimiz var.

Son olarak neler söylersiniz?

Kürt sorununun demokratik yöntemlerle bir an önce çözülmesi gerekmektedir. Ülkenin şuan içinde bulunduğu çoklu kriz durumunun ortadan kalkmasının tek yöntemi de budur. Yerel yönetimler seçimlerinde tüm halkımızı iradesine sahip çıkmaya ve kayyum politikasının boşa çıkarılması için dayanışma ve mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.

Editör: Hamza Özkan