İSTANBUL - Direniş sesinin yankılandığı Taksim’de kadınlar, ne Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni ne de polis barikatlarını tanıdı. 1 Temmuz, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırıldığı tarih değil, kadın mücadelesinin tarihi olarak kayıtlara geçti.

Kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve bu konuda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi, 1 Temmuz itibariyle AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yürürlükten kaldırıldı. Kadın mücadelesinin önemli kazanımlarından biri olan sözleşmeden çekilme karının alındığı 20 Mart’tan bu yana alanlarda olan kadınlar, bulundukları her platformda öfkelerindi dile getirdi. Eylemlerin doruk noktası ise sözleşmenin resmi olarak yürürlükten kaldırıldığı 1 Temmuz oldu.

BARİKAT VE KARARLILIK

AKP iktidarının da kadınların da uzun süredir hazırlandığı 1 Temmuz’da, deyim yerindeyse herkes sustu, kadınlar konuştu. “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, hayatı durduruyoruz” sloganıyla alanlara çıkan kadınların, önemli buluşma noktalarından biri hiç kuşkusuz İstanbul Taksim Tünel Meydanı oldu. Sözleşmenin imzaya açıldığı kentten verilecek mesaj mücadelenin hattını da belirleyecekti ve İstanbul’daki bileşenler, barikatlara karşı misyonlarının hakkını verdi. Eyleme saatler kala kadınlar, kuşandıkları direniş ve kararlılıklarıyla polisin barikatlarla ablukaya aldığı Taksim Tünel’de bir araya gelmeye başladı.

MESAJ NET: BİTMEDİ

Eylemin mottosu ise “Hayatı durduruyoruz” olarak belirlendi ve kadınlar bu motto üzerinden kendini örgütledi. Saatler öncesinden alanı dolduran kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”, “Hayatlarımız, yaşamlarımız için isyandayız”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Jin jiyan azadi”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Tek adama karşı çok kadın”, “Erkek devlet katliamla sözleşti”  sloganlarını çalgı aletleri, zılgıt, alkış ve düdükleri eşliğinde attı. Saatler ilerledikçe Taksim Tünel direnişe büründü. Kadınların mesajı da kararlılığı da netti: “Bizim için bitmedi.”

Dün akşam barikatların yıkıldığı sokaklardan yankılanan sesten öne çıkan başlıklar şöyleydi:

* Kadınlar saatler öncesinde Tünel’de bir araya geldi. Tünel’e giren tüm sokakların girişi polis ve barikatlarıyla kapatıldı.

* HDP İstanbul Kadın Meclisi, Şişhane Meydanı’nda toplanıp eylem alanına yürümek istedi. Ancak polislerce engellendi. Kazanan ise “Kadınlara değil, katillere barikat" sloganı oldu.

* Buluşma yerinde bir araya gelen binlerce kadın, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, bizim için bitmedi” pankartı eşliğinde sloganlar eşliğinde İstiklal Caddesi’nde yürüyüşe başladı. Rus Konsolosluğu önüne kadar yürüyen kadınların önü barikatlarla kesildi.

*Önleri belli mesafe aralıkla iki ayrı barikatlarla kesilen kadınlar, kararlı bir şekilde direndi ve ilk barikatı aştı. Bu esnada polisle yaşanan arbedede polis kalkanları ve kasketine el koydu. Ortaya çıkan bu görüntüler kadınlar açısından bir zafer edasıyla karşılandı.

* Polisin direncinin kırıldığı bu noktada bir kadın eylemci ile barikatların arkasında bulunan kadın polis arasında geçen diyalog dikkat çekti. Eyleme katılan kadın, kendisini engellemek isteyen kadın polise, “Senin de bize katılman gerekiyor, sen de kadınsın. İstanbul Sözleşmesi senin hayatını da güvence altına alıyor, bu senin de hayatın” dedi. Kadın polis ise sadece dinlemekle yetindi.

*Polisin “dağılın” yönündeki anonslarına aldırış etmeyen kadınlar, ikinci barikatı aşma konusunda da hayli kararlıydı. Barikatlara yüklenen kadınlara, polis biber gazı ve plastik mermilerle müdahalede bulundu. Müdahale sonrası polisin yere düşen ve üzerinde “İstanbul Sözleşmesi bizimdir” yazılı dövizi gazetecilerin çektiği sırada ayağıyla fırlatması ise dikkat çeken başka detay oldu.

3 BARİKAT AŞILDI

* İki polis barikatını aşan kadınlar, polis müdahalesi sonrası İstiklal’den Karaköy’e yürüyüşe geçti. Kadınlar, burada önlerine çıkan üçüncü barikatı da aşarak, yolu trafiğe kapattı, tramvay geçişini durdurdu. “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” kesintisiz slogan oldu.

*Karaköy’de kendilerini engelleyen polislere kadınların cevabı “Simit sat onurlu yaşa” oldu.

ALKIŞLI DESTEK

 * Yürüyüş sırasında yoldan geçen yurttaş ve esnaflar alkışlarla kadınları destekledi.

 *Kadınların, 5 saat kesintisiz süren direnişlerinde her türlü engeli çıkaran polise yanıtı net oldu: “Bu mu kadına yönelik şiddeti engelleme politikanız.”

HER GÜN 1 TEMMUZ

 * Önlerine çıkarılan barikatları yıkan, polisin sataşmalarına sözünü esirgemeyen ve kalkanların kendilerini durdurmayacağını bir kez daha gösteren kadınlar, Karaköy Meydanı’na ulaştıktan sonra eylemini sonlandırdı. Burada verilen mesaj ise şu oldu: “Bugünden sonra her gün 1 Temmuz, her gün isyan. Bizim için asla bitmedi. Bu sokaklardaki barikatları nasıl aştıysak, İstanbul Sözleşmesi’ni de öyle uygulatacağız.”

 MA / Diren Yurtsever

Editör: Haber Merkezi