Birleşmiş Milletler (BM) 2002 yılında bugünü, Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ilan ederek uluslararası topluma çocuk yaşta çalıştırılma sorununa odaklanma çağrısında bulundu. 

Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nün temel amacı; çocuk yaşta çalıştırılmayla ilgili hem uluslararası hem de yerel düzeyde farkındalık yaratmak ve sorunun çözümü için her bireyi harekete geçirmek.

12 Haziran, milyonlarca çocuğu oyunlarından, okullarından, akranlarından ayrı düşüren ve erken yaşta çalışmaya mecbur bırakan koşulların tanımlanması, kamuoyunda duyarlılığın artırılması ve ortadan kaldırılması adına önemli bir tarih. 

Tarihte bugün yaşanan önemli gelişmelerden bazıları ise şu şekilde: 

1802: İngiliz sosyal kuramcı ve Liberal Parti’de ilk kadın olarak bilinen Harriet Martineau, bugün doğdu. Sosyolojik, dini, yerel ve kadınsı bir bakış açısıyla birçok kitap ve makale yazan Harriet, Auguste Comte’nin eserlerini tercüme etti ve kendi döneminin bir kadını için nadir bir başarı sergiledi. Harriet, 1876’da yaşamını yitirdi. 

1917: Venezüellalı bir piyanist olan Maria Teresa Gertrudis de Jesus Carreno Garcia, 22 Aralık 1853’de dünyaya geldi. 54 yıllık kariyeri boyunca uluslararası üne sahip bir virtüöz piyanist olan Maria Teresa aynı zamanda bir orkestra şefiydi. Edward Grieg, 104 yıl önce bugün yaşamını yitiren Maria Teresa bestelerini adadı.  

1922: Margherita Hack, bugün Floransa'da doğdu ve Trieste Üniversitesi'nde tam bir astronomi profesörüydü. Ayrıca 1964'ten 1987'ye kadar Trieste Astronomik Gözlemevi'ni yöneten ilk İtalyan kadın oldu. 

Google , Cumartesi günü animasyonlu bir doodle ile İtalyan astrofizikçi Margherita’e saygı duruşunda bulundu. Margherita, 1995 yılında onuruna verilen 8558 Hack asteroidini keşfettiği kabul edildi.  Margherita’nın bilimsel ilgi alanları ve araştırma faaliyetleri çok çeşitli konuları kapsıyordu. Ana uzmanlık alanı, yıldızların spektroskopik özelliklerinin gözlemlenmesi ve yorumlanmasıyla ilgiliydi. Bu alandaki araştırması, yıldızların kimyasal bileşimi, yüzey sıcaklıkları ve yerçekimi çalışmalarını içeriyordu.

1929: Almanya’nın Frankfurt kentinde dünyaya gelen Anne Frank, Yahudi Soykırımı’nın bilinen en önemli isimlerinden biridir ve ilk Yahudi kadın yazar olarak kabul edilir. 

Nazilerin 1933’te iktidara gelmesinin ardından, Anne’ın babası Otto Frank iş bağlantılarının olduğu Hollanda’nın Amsterdam şehrine kaçıyor. Anne da ailesiyle birlikte Hollanda’ya geliyor. Alman Birlikleri Mayıs 1940’ta Amsterdam’ı işgal ediyor. Temmuz 1942’de Hollanda’daki Yahudiler, Alman sınırının yakınındaki Hollanda kasabası Assen yakınlarındaki bir geçiş kampı olan Westerbork’a ve oradan da Alman yetkililer tarafından, Almanların işgal ettiği Polonya’daki Auschwitz-Birkenau ve Sobibor ölüm merkezlerine sürülüyorlar.

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi