HABER MERKEZİ- Medeni Kanun'un kabul edilişinin 67. yılında, Medeni yasada kadınların aleyhine olan yasaların değiştirilmesi için 100 bin imza üç büyük şehirden gelen 150 kadınla meclise sunuldu. Kadın kuruluşları imzaları dört ay içinde toplamışlardı. İmza metninde İstanbul Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Merkezi'nin hazırladığı Medeni Kanun taslağının tartışılması ve kabul edilmesi istendi. TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, getirilen imzaları teslim alırken, kadın kuruluşları temsilcilerine bu değişikliklerin mutlaka gecikilmeksizin yapılacağı sözünü verdi.

17 Şubat 1926'da kabul edilen ve 2001 yılının sonuna kadar geçerli olan Türk Medeni Kanunu (TMK), 50 yıldır süren çabalar sonucunda değişti.

Eski kanunda kadının aile içindeki hak ve görevlerini kocasına göre tanımlayan ve kadını aile içinde yasal olarak erkeğe tabi konumda tutan bir anlayış vardı. Aileye ve kadının ailedeki rolüne yeni bir yaklaşım getiren yeni Medeni Kanun, aileyi kadın ile erkek arasında eşitlik temeline dayalı bir ortaklık olarak tanımlıyor. Yasanın diline de yansıyan bu anlayış sayesinde 'karı' ve 'koca' kavramları yerini 'eşler' kavramına bıraktı. Ayrıca, yasanın dili de önemli ölçüde sadeleştirilerek herkesin anlayabileceği hale getirildi.

Medeni Kanun'un aile hukuku bölümünde, kadın - erkek eşitliğine aykırı olan ve kadınların mağduriyetine yol açan hükümlerin değişmesinde şüphesiz kadın kuruluşlarının, kadın hukukçuların etkisi büyük. Bu tasarıda yer verilen kadın - erkek eşitliğine uygun hükümler bir lütuf değil, isteklerini yıllardır bıkmadan usanmadan etkin bir şekilde vurgulayan, sokakta mücadele veren, değişiklik taslağı hazırlayarak, topladıkları 100 bin imza ile TBMM'ye götüren kadınların çalışmalarının bir yansımasıdır.

Tarihte öne çıka diğer önemli olaylar şöyle:

1926: Türk Kanun-i Medeni’si kabul edildi.

2019: HDP Genç Kadın Meclisi'nin "Özgür Yaşam Özgür Kadınla Mümkündür" şiarı konferans düzenledi.

2020: Bornova’da bulunan kadın örgütleri, siyasi partiler, dernekler ve sendikalara üye kadınlar emek ve demokrasi mücadelesini ortaklaştırmak için Bornova Kadın Platformu’nu kurdu. 

2020: Chelsea Kadın Futbol Takımı, performansı artırmak ve yaralanma oranlarını azaltmak için antrenman programlarını oyuncuların regl döngülerine uyarlayan ilk futbol kulübü oldu.

(JINNEWS)

Editör: Haber Merkezi