Rusya doğumlu bir Sovyet test pilotu ve akrobasi şampiyonu olan Galina Gavrilovna Korchuganova  18 Ocak 2004 yılında hayatını kaybetti. Galina, 1969'da dünyanın ilk kadın akrobasi şampiyonu oldu. 

Tarihte bugün yaşanan kimi gelişmeler şu şekilde: 

1270: Klis Kalesi içerisindeki Hırvatistan’ın sekizinci kralının son çocuğu olarak dünyaya gelen Margaret, Macaristan’ın Moğollardan kurtarılması halinde ailesinin verdiği söz üzerine üç yaşında iken, 1245'te Veszprém'deki Dominik manastırına emanet edildi. Altı yıl sonra, ailesi tarafından Buda yakınlarındaki Nyulak Szigete'de (Tavşan Adası) kurulan Kutsal Bakire Manastırı'na bırakılan Margaret, hayatının geri kalanını orada kendini dine adayarak ve babasının Bohemya Kralı II. Ottokar ile siyasi bir evlilik düzenlemeye yönelik tüm girişimlerine karşı çıkarak geçirdi. Margaret, 18 Ocak 1270 yılında yaşamını yitirdi. 

1951: Hıristiyan bir misyoner olan Amy Beatrice Carmichael Hindistan’da bir yetimhane açtı. 55 yıl izin almadan bu yetimhanede çalışan Amy, oradaki misyonerlik çalışmaları hakkında birçok kitap yazdı. Yaşamını bu yetimhaneye ve çocuklara adayan Amy, 70 yıl önce bugün hayata veda etti. 

2000: Avusturyalı mimar ve komünist eylemci olarak bilinen Margarete "Grete" Schütte-Lihotzky, Almanya’da, Nazizm’e karşı direnişte yer aldı. Günümüzde Frankfurt mutfağı olarak bilinen şeyi tasarladığı için hatırlanan Margarete,  21 yıl önce bugün yaşamını yitirdi. 

2004: Rusya doğumlu bir Sovyet test pilotu ve akrobasi şampiyonu olan Galina Gavrilovna Korchuganova  18 Ocak 2004’te hayatını kaybetti. Galina, 1959'da havacılık teknolojisi alanındaki çalışmalarından mezun olduktan sonra akrobasi yarışmalarında pilot olarak adından söz ettirerek 1966'da dünyanın ilk kadın akrobasi şampiyonu oldu. 1984'teki uçuş kariyerinin sonunda Galina, bin 500 saat test pilotu olmak üzere 4 bin saatten fazla uçuş süresi biriktirmişti.

2011: İmece Gündelikçi Kadınlar Birliği, "Ev işçisi kadınların sosyal güvenlik kapsamına alınması için gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması" talebiyle kampanya başlattı. Emeklerinin yasal olarak da görünür kılınması için sonuna kadar mücadele edeceklerini vurgulayan kadınlar, bunun için öncelikle ev işlerinin kadın işi olarak görülmesine karşı çıkıyorlar.  

2015: PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebiyle Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Örgütü'nün öncülüğünde on binlerin katılımıyla Sebze Hali kavşağında Feqîyê Teyran Meydanı'na doğru yürüyüş gerçekleşti. 

2020: Avrupa Konseyi’nin insani yardım ödülü Suriyeli Doktor Amani Ballour’a verildi. Amani’nin doktor olarak gösterdiği cesaret nedeniyle bu ödüle layık görüldüğü belirtildi. 

( Kaynak: JINNEWS)

Editör: Haber Merkezi