HABER MERKEZİ- Türkiye edebiyatına değerli eserler bırakan yazar Tezer Özlü, İsviçre'nin Zürih kentinde 1986 yılında bugün yaşamını yitirdi.

Yazar Tezer Özlü, 10 Eylül 1943’te Kütahya Simav’da dünyaya geldi. 10 yaşındayken ailesi ile geldiği İstanbul’da Avusturya Kız Lisesi’ne gitti ancak mezun olmadı. 1961'de yurt dışına çıkan Tezer, 1962-1963 yıllarında otostopla Avrupa'yı gezdi. Sonrasında önce Ankara’ya, ardından da İstanbul’a yerleşen Tezer, rahatsızlığı nedeniyle kesintili olarak 1967-72 yılları arasında İstanbul'da farklı hastanelerin psikiyatri kliniklerinde kaldı. Çocukluğundan başlayarak yaşadıklarını ve klinikte kaldığı bu dönemleri Çocukluğun Soğuk Geceleri kitabında kaleme aldı.

Yaptığı ikinci evliliğinden 1973'te kızı Deniz’i dünyaya getiren Tezer, buradan Berlin'e, ardından da İsviçre’nin Zürih kentine yerleşti. Göğüs kanseri nedeniyle 18 Şubat 1986'da Zürih’te hayata gözlerini yuman Tezer Özlü, İstanbul’da Aşiyan Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurladı. Tezer, az sayıda eser kaleme almış olsa da bu eserleriyle edebiyat tarihinde derin bir iz bıraktı…

Tarihte öne çıka diğer önemli olaylar şöyle:

1934: Feminist, şair, savaşçı Audre Lorde doğdu.

1855: Feminist aktivist ve yazar Marie Stritt doğdu.

1990: Türkiye’nin her tarafından kadınlardan Anayasa Mahkemesi kararına tepkiler yükseldi. O dönemde İstanbul’da “Bedenimiz bizimdir, cinsel tacize hayır” kampanyasını sürdüren feministler, kampanyayı “438”e hayır’ kampanyasına evriltti. 

2016: KESK'li kadınlar, kadın katliamlarına ve bölgede yaşanan savaş politikalarına dikkat çekmek için açıklama yaparak ve bir saatlik nöbet eylemi gerçekleştirdi.

2018: “Güçlenerek değiştireceğiz, mücadelemizi büyüteceğiz” sloganıyla bir araya gelen kadınlar, “Kırkyama Kadın Dayanışması”nı deklare etti. 

2021: ABD’li yazar Gayle Tzemach Lemmon’ın kaleme aldığı ‘Kobanê’nin Kızları: İsyan, Cesaret ve Adaletin Hikayesi’ kitabı çıktı.

2021: Angola Cumhuriyeti’nde, sömürge döneminden kalma LGBTİ'lere dönük ayrımclığı teşvik eden yasayı hükümsüz kıldı. Değişen yasayla birlikte cinsel yönelim temelli ayrımcılığa ise iki yıla kadar hapis cezası geldi.

2021: Yeni Zelanda'nın Başbakanı Jacinda Ardern yoksulluğa karşı mücadele çerçevesinde haziran ayından itibaren tüm okullara regl ürünlerinin ücretsiz dağıtılacağını açıkladı.

(JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi