Bölgedeki kadın örgütleri, aydın, yazar ve siyasetçiler tarafından başlatılan "Barış'a sen de ses ver" şiarlı imza kampanyasına 718 ismin katıldığı deklare edildi.

Bölgedeki kadın örgütleri, yazar, gazeteci ve siyasetçi tarafından 17 Ağustos'ta "Barış'a sen de ses ver" şiarıyla başlatılan imza kampanyasının sonuçları Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda düzenlenen basın toplantısıyla deklare edildi. Kampanyaya 718 kadın imza attı. Basın toplantısında konuşan KJA Derneği Başkanı Ayla Akat Ata, savaş sürecinden en çok etkilenenlerin kadınlar olduğunu belirterek, kadınlar olarak da barış için adım atmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Tarihte bugün yaşanan kimi önemli gelişmeler şöyle:

1932: Amelia Earhart, Los Angeles'tan Newark'a, ABD'yi baştan başa ve durmaksızın uçan ilk kadın oldu.

1943: Fransız filozof Simone Weil, 3 Şubat 1909’da başkent Paris’te dünyaya geldi. 12 yaşında Antik Yunanca öğrenen Simone, Ecole Normale Supérieure'deki sınıfının ikincisi oldu. Gençlik döneminde işçi hareketi ile tanıştı, politik yazılar kaleme aldı, eylemlere katıldı. 1931’de 1931'de öğretmenlik diplomasını alarak Le Puy adlı kız okulunda felsefe öğretmeni olan Simone, “alışılmışın dışında metotları” gerekçesiyle öğretmenliği bırakmaya zorlandı ve Paris fabrikasında çalışmaya başladı. Sağlık sorunları nedeniyle fabrikada fazla çalışamadı.

1936'da öğretmenliğe geri dönen, ancak hevesini kaybeden Simone, aynı yıl İspanya'ya giderek İspanya İç Savaşı'nda anarşist cepheye katıldı. Savaşta yaralandıktan sonra Fransa'ya geri döndü. Burada dine yönelen Simone’a, 1943'te tüberküloz teşhisi kondu. Hastalığı nedeniyle dinlenmesi önerilen Simone, bu uyarıları dinlemeyerek, eylemlere katılmayı sürdürdü.

Simone, 1943 yılının Ağustos ayında 34 yaşındayken kalp yetmezliğinden hayata veda etti. Onun çoğu eseri ölümünden sonra yayınlandı.

2014: Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dönemin Grup Başkanvekilleri İdris Baluken, Pervin Buldan ile HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'den oluşan HDP heyeti, KCK yetkilileri ile görüşmek için Kandil'e gitti. 15 Ağustos'ta İmralı Adası'na giderek PKK Lideri Abdullah Öcalan'la toplantı gerçekleştiren heyetin Kandil'e gidişine ilişkin açıklama yapan HDP Genel Merkezi, "Heyetimiz, demokratik çözüm sürecinde gelinen aşama, Rojava, Şengal ve Musul başta olmak üzere yaşanan son gelişmelerle ilgili değerlendirme yapmak amacıyla, Kandil heyetiyle görüşmek üzere Kandil'e gitmişlerdir" dedi.

2015: Kongreya Jinên Azad (KJA) Van Koordinasyonu ve Barış Anneleri Meclisi öncülüğünde asker ve gerilla annelerinin de katılımıyla "Size savaş yaptırmayacağız" konulu panel düzenlendi. Salona 10 Ağustos'ta Muş'un Varto ilçesinde çıkan çatışmada yaşamını yitirdikten sonra cenazesine işkence edilen YJA-Star’lı Kevser Eltürk'ün (Ekin Wan) posteri de asıldı. Panelde konuşan anneler, savaşa karşı ortak ses olma çağrısı yaptı.

2016: Barış Anneleri İstanbul Meclisi üyeleri, PKK Lideri Abdullah Öcalan'a özgürlük ve imzalanan Dolmabahçe Mutabakatı'nın hayata geçirilmesi talebiyle 43’üncü kez Dolmabahçe Sarayı önünde buluştu. "Analar savaşa geçit vermeyecek" pankartının açıldığı eylem süresince ırkçı sözlü saldırılar yaşanırken, eylem sırasında yoldan geçen bir aile de bir süre anneler ile oturarak destek verdi.  Eylemde konuşan Barış Annesi Behiye Duman, “Biz savaşın son bulması için bu kadar mücadele ederken hükümet, Suriye’ye girerek savaşı daha da tırmandırıyor. Bu gidişle Ortadoğu ülkelerinden farkı kalmayacak Türkiye’nin” dedi.

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi