ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi tarafından 8 Haziran 2020’de başlatılan “Kadın Mücadelesi  Her Yerde” kampanyasının finali Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan Kuğulu Park’ta yapıldı. Final etkinliğine birçok yerden gelen kadınların bir kısmı polis tarafından etkinlik alanına alınmadı. Etkinliğe HDP kadın Meclisi üyelerinin yanı sıra Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Eş Genel Başkanı Canan Yüce katıldı.

JINNEWS'in haberine göre; Burada yapılan konuşmlarda “Bu umudumuzu, bu zılgıtlarımızı, bu yan yana oluşumuzu bitiremeyeceksiniz. Yaşamlarımızı elimizden almanıza izin vermemek için el ele tutuşuyoruz, omuz omuza aynı yolda yürüyoruz. Bilin ki; kazanılmış haklarımızı sizin insafınıza terk etmeye niyetimiz yok” mesajı verildi. 

Tarihte bugün öne çıkan kimi önemli gelişmeler ise şöyle:

1990: Halkın Emek Partisi (HEP) milletvekillerinin İstanbul'dan Diyarbakır'a "Onurlu ve özgür yaşam" yürüyüşü Diyarbakır'da 10 bin kişinin katıldığı mitingle tamamlandı.

2010: Bursa'nın İnegöl ilçesinde düzenlenen MHP mitinginin ardından ırkçı gruplar Kürtlere linç girişiminde bulundu. 6-7 Eylül'ü aratmayan görüntüler yaşanırken, Bursa Valiliği "Eylemi yapanlar vatanını seven insanlar” açıklaması yaptı.

2014: Yargıtay, Sivas Madımak Oteli'nde 2 Temmuz 1993'te 35 kişinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili 7 sanık hakkındaki dosyanın zamanaşımından düşürülmesi kararını onayladı.

2014: İstanbul Barış Anneleri İnisiyatifi tarafından Kobanê'de IŞİD çetelerinin ve İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Aksaray Metro İstasyonu çıkışında başlatılan oturma eylemini ziyaret eden Barış İçin Kadın Girişimi üyeleri, “Biz kadınlar da bugün buradayız çünkü bu çadırların toplumlararası diyalogun ve kalıcı bir barış inşasının başlangıcı olması hepimizin dileğidir” dedi.

2014: Tiyatro ve sinema sanatçısı Çolpan İlhan, 25 Temmuz 2014 günü geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Ressam ve tiyatro eğitmeni de olan Çolpan İlhan, 8 Ağustos 1936'da İzmir'de dünyaya geldi.

İzmir'de ilk ve orta eğitiminin büyük bir bölümünü tamamlayan Çolpan, liseyi okuduğu Balıkesir'de tiyatroya başladı. İstanbul'da yatılı eğitim veren Kandilli Kız Lisesi'nden mezun olan sanatçı, İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü ile Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde eğitim aldı. Çolpan, okul arkadaşlarıyla "Akademi Tiyatrosu" adlı bir grup kurarak çok sayıda oyun sahneledi. Akademide sahnelediği Antigone oyunundaki performansının beğenilmesi üzerine 1957'de kamera karşısına geçtiği ilk sinema filmi olan Kamelyalı Kadın'da başrol oynadı. Çolpan, 3 sezon çeşitli oyunlarda rol aldığı Küçük Sahne'de Münir Özkul ve Uğur Başaran ile aynı sahneyi paylaştı.

Sevgili Gölge adlı oyunla profesyonel oyunculuğa adım atan Çolpan, Küçük Sahne'nin dağılmasının ardından Oda Tiyatrosu'nda Tersine Dönen Şemsiye eserini sahneledi. Çolpan, abisi Şair Attila İlhan'ın senaryosunu yazdığı 1959 yapımı Yalnızlar Rıhtımı filminde de oynadı.

Çolpan, Sadri Alışık ile 20 Ağustos 1959'da evlendi. Oynadığı tiyatro oyunlarının yanı sıra 300'e yakın sinema filminde rol alan Çolpan, Ömer Lütfi Akad, Safa Önal, Osman Seden, Hulki Saner ve Nejat Saydam gibi ünlü yönetmenlerle çalıştı. Yeşilçam filmlerinde 1970'e kadar çok sayıda başrol oynayan Çolpan, 1976'dan sonra sinemaya bir süre ara verdi. Eşi Sadri Alışık 1995'te hayatını kaybettikten sonra kurduğu Sadri Alışık Kültür Merkezi'nde sanatçı gençlere destek oldu. Çolpan, 1998'de "Devlet Sanatçısı" unvanını aldı. Tatlı Hayat dizisinde oynadığı Feraye rolüyle 2001'de televizyon izleyicisinin beğenisini kazanan oyuncu, çok sayıda dizi ve filmde rol aldı.

2015: "Birbirimizin eli ayağı olalım" şiarıyla yola çıkan kadın sinemacılar, bir dizi temaslarda bulunmak amacıyla Diyarbakır'a geldi. Sinemacılar kadınlar arasında dayanışmayı örmek adına KJA'ya ziyaret gerçekleştirdi. KJA ziyaretinin ardından 5 Haziran Meydanında basın açıklaması yapıldı. 

2015: Paris'te katledilen üç Kürt siyasetçiden Fidan Doğan için memleketi Maraş'ın Elbistan ilçesinde anıt mezarın açılışı gerçekleşti. Kadınlar Fidan'a "Mücadeleni sürdüreceğiz" sözü verdi.

2015: HDP, DBP, HDK ve DTK eşbaşkanları ve İmralı müzakere heyeti son siyasal gelişmeler ve alınacak tutum konusunda olağanüstü bir araya geldi. Yapılan değerlendirmede PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını sağlayarak, müzakereleri başlatacak yolların açılması için seferber olunacağı belirtilerek, "Size savaş yaptırmayacağız" denildi.

2015: Medya Savunma Alanları'na yönelik başlatılan kapsamlı hava saldırısına paralel aralarında DİHA, ANF, ANHA, Rojnews ve Özgür Gündem Gazetesi internet sitesi de bulunduğu çok sayıda basına TİB tarafından iletişim yasağı konuldu.

2015: "Kobanê'yi beraber savunduk beraber inşa edeceğiz" şiarıyla Kobanê'ye gitmek isterken Suruç'ta bombalı saldırıda yaşamını yitiren 31 SGDF'linin hayali gerçekleştirildi. SGDF'li gençlerin Kobanê sınırına "Kobanê Şehitleri Ormanı" oluşturma hayali, HDP, DBP, SGDF ve ESP yönetici ve aktivistleri tarafından gerçekleştirildi. Kobanê Şehitliği'ne fidan dikilerek "Kobanê Şehitleri Ormanı" oluşturuldu.

2016: Asrın Hukuk Bürosu, Bursa 1. İnfaz Hakimliği'nin İmralı Adası'nda derinleştirilmiş tecritte bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklarla OHAL süresince görüş yasağına Bursa Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptıkları başvuru ile itiraz etti. Avukatlar, Bursa Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptıkları başvuruda, mahkeme kararındaki hukuksuzluğa vurgu yaparak, Abdullah Öcalan ile görüşmenin önünün açılması istendi. Batman Barış Anneleri Meclisi de yaptığı açıklama ile CPT’yi İmralı’da araştırma yapmaya ve Kürt halkını bilgilendirmeye çağırdı. 

2020: Artan kadın katliamlarına ilişkin açıklama yapan Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi, iktidarın kadın politikalarının kadın katliamlarının artmasına neden olduğunu söyledi.

2020: Cumartesi Anneleri eylemlerinin 800’üncü haftasında polis saldırısına rağmen Galatasaray Meydanı’na karanfil bıraktı. Aileler adına açıklamayı okuyan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Adalet ve hakikat mücadelemize son kayıp bulunana, son fail cezalandırılana kadar devam edeceğiz” dedi. 

Editör: Haber Merkezi