HABER MERKEZİ- 1791 yılında Kadın ve Yurttaş Hakları Bildirgesi`ni yayımlayan Olympe de Gouges 1793'te giyotinle katledildi.

Fransa'nın güneyindeki Montauban şehrinde 7 Mayıs 1748’de doğan Olympe de Gouges, oyun metinleriyle başladığı yazın hayatında, siyasi yazıları ile tanındı. Fransız Devrimi sırasında aktif aktif olarak faaliyet yürüten Olympe, kadın hakları savunucusu kimliği ile ön plana çıktı. Erkeklerin kadınlar üzerindeki baskı politikalarının tüm eşitsizlik biçimlerinin kaynağı olduğunu söyleyen Olympe, Meclis’in çıkardığı Erkek ve Yurttaş Hakları Bildirgesi`ne cevaben 1791 yılında Kadın ve Yurttaş Hakları Bildirgesi`ni yayımladı. Fikirleri nedeniyle 1793'te bugün giyotinle katledildi.

Tarihte bugün yaşanan kimi olaylar şöyle:

1919: Hay Gin (Ermeni Kadını) Dergisi çıktı. Hayganuş Mark, 15 günde bir yayınlanan Hay Gin (Ermeni Kadını) Dergisi’ni 1919’da çıkarmaya başlar. 14 yıl boyunca çıkan Hay Gin’de feminizmin tarihi, kadın hareketinin amaçları ve yönü, Avrupa ve Amerika’daki kadın hareketiyle ilgili yazılar yayımlanıyordu.

1992: Diplomat, politikacı ve avukat Carol Elizabeth Moseley Braun, Amerika tarihinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu’na seçilen ilk Afro-Amerikan kadın oldu.

2015: Afganistan'da Taliban kontrolündeki Gor vilayetinde zorla evlendirilmeye karşı çıkan Roksahana isimli kadı katledildi. Roksahana'ın katlediliş anında 25 Ekim'de çekildiği belirtilen ve 5 yıl önce bugün ortaya çıkan görüntüler, tüm dünyada büyük tepki çekti. 

2016: KHK ile 29 Ekim’de kapatılan Jin Haber Ajansı  (JINHA) için  kadın örgütleri  ve kurumlarının dayanışma çağrısıyla “JINHA  Haber Noktası Nöbeti Kampanyası” başlatıldı. 

2016: Uluslararası Kadınlar İttifakı IWA, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve KJA sözcüsü Ayla Akat Ata'nın tutuklanması, KJA'ya yapılan baskın ve kadına yönelik saldırıları kınadı. 

2018: "Sığınaksız Bir Dünya" talebiyle gerçekleştirilen "Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı"nın 21'incisi Bodrum Kadın Dayanışma Derneği'nin ev sahipliğinde düzenlendi. İlki "25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Son Günü" etkinliği kapsamında 1998 yılında gerçekleştirilen kurultaya 2018 yılında 25 ilden kadın ve LGBTİ örgütlerinden, kamu kurumu ve belediyelerden 205 kadın katıldı. 

2019: İspanya’da Basklı kadınların düzenlediği konferansa Yekineyên Parastina Jin (YPJ) Komutanı Nesrin Abdullah  görüntülü mesaj yolladı.  Nesrin mesajında, Türkiye ve ona bağlı grupların Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılarına dikkat çekerek saldırıların halen devam ettiğine işaret etti. 

Kaynak: JINNEWS 

  

Editör: Haber Merkezi