Dördüncü Dünya Kadın Konferansı öncesi dünyanın dört bir yanından gelen 30 bini aşkın kadın, kazanılmış hakları için Pekin'e 35 kilometre uzaklıktaki Huairou'da buluştu.

Bu buluşma, Birleşmiş Milletler'in (BM), 4 - 15 Eylül 1995 tarihleri arasında 189 hükümetten temsilciyle yapacağı Dördüncü Dünya Kadın Konferansı öncesinde yapıldı. Kadınlarla ilgili çalışma yürüten sivil toplum örgütü temsilcilerinin bu buluşması tarihi bir buluşma oldu. Buluşmanın ana hedefi resmi konferanstan çıkacak eylem planına etkide bulunmaktı.

Kötü hava koşulları, yetersiz barınma ve hükümet baskısı ile ilgili sorunlara rağmen, etkinlik alanında kurulan çadırlarda sayısız çalıştay, sergi, kabin, gösteri, dans, konuşmalar yapıldı. Farklı ülkelerden katılanların çoğunun birbirini dinleyecek kadar verimli vakti oldu.

Resmi BM konferansı Pekin'in merkezinde daha lüks konaklama birimlerinde gerçekleşti. Her ne kadar çok çeşitli konularda paneller yapılsa da, öncelikli görevi bir Bildirge ve Eylem Platformu oluşturmaktı. 130 sayfalık belge gece boyunca yazılmadı; yazılacakların çoğu üzerinde önceden mutabakata varılmıştı. Yine de, kelimeler üzerinde yoğun çatışmalar vardı. 

Konferans sonucunda oluşturulan Pekin Deklarasyonu ve Eylem Planı (Beijing Declaration and Platform for Action), 1995 yılından sonra BM'deki kadının insan hakları gündemini belirlemekte pozitif anlamda etkili oldu.

Türkiye'den Pekin kadın buluşmasına Pazartesi dergisinden kadınlar da katıldı. Kadınlar daha sonra izlenimlerini dergide aktardı.

Tarihte bugün yaşanan bazı önemli olaylar şu şekilde: 

1797: Kadın hakları aktivisti feminist Mary Wollstonecraft'ın kızı olan yazar  Mary Wollstonecraft Godwin Shelley dünyaya geldi. Mary ayrıca ünlü Frankenstein eserinin de sahibi. 

2013: Afganistan’da bir grup kadın, baskılara ve yasaklara rağmen eğitimlerini tamamlayarak, Afganistan Ordusu’na katıldı.

2013: Urfa’da Demokratik Özgür Kadın Hareketi-DÖKH öncülüğünde Rojava’yla dayanışma amacıyla yürüdü. Yürüyüş de, "Rojava'yı savunmak, kadının özgürleşmesini savunmaktır" mesajı verildi.

2015: DAİŞ saldırılarına karşı askeri alanda örgütlenen Süryani kadınlar, "Bet Nahrin Kadınları" adıyla ilk askeri taburunu 30 Ağustos 2015 tarihinde Tirbespiyê kentinde kurdu.

2018: Paris'te feminist aktivistler, "ayrımcı ve cinsiyetçi" buldukları sokaklardaki pisuvarları protesto etmek için tıkadı. Kadınlar tarafından pisuvarlara bırakılan notlarda, kadınların dışarıda hâlâ bebek emzirmesine hoş bakılmadığı bir ortamda, belediyenin erkekleri sokak ortasında ihtiyaçlarını gidermeye teşvik ettiği belirtildi.

Editör: Hamza Özkan