DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: SES Diyarbakır Şubesi 10. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Eşbaşkan Gönül Adıbelli, "Bizi kenara iten, yok sayan, emeğimizi görünmez kılan, bedenlerimizi metalaştıran bu sömürü çarkının dişlilerine bir çakıl taşı olup takıldığımızda bu çark dönmeyecektir" MA'nın haberine göre; Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi 10’uncu Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi.

 
DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: SES Diyarbakır Şubesi 10. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Eşbaşkan Gönül Adıbelli, "Bizi kenara iten, yok sayan, emeğimizi görünmez kılan, bedenlerimizi metalaştıran bu sömürü çarkının dişlilerine bir çakıl taşı olup takıldığımızda bu çark dönmeyecektir"


MA'nın haberine göre; Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi 10’uncu Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Kentin merkez Sur ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen Genel Kurul’da eşbaşkanlar Recep Oruç ve Gönül Adıbelli ile Yönetim Kurulu, görevi 7 kişilik asil ve 7 kişilik yedek üyesi olan yeni yönetime devretti.


'DİLENMEK YOK DİRENMEK VAR'


Genel Kurul salonunda Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kamu görevinden ihraç edilmeye yönelik çok sayıda tepki pankartı yer aldı. KHK’yle ihraç edildikten sonra yaşamını yitiren sağlık emekçileri Abdullah Hafız Filiz, Mücahit Karataş ve Zeynep Binen’in fotoğrafının yer aldığı salonda, “Hakikat ihraç edilemez”, “Dilenmek yok direnmek var”, “KHK’lar bizi yıldıramadı yıldıramayacak”, “İktidar sağlığa zararlıdır” ve “Anadilde sağlık hizmeti temel haktır” pankartları yer aldı.


Sokağa çıkma yasağının uygulandığı 2015’te Şırnak’ın Cizre ilçesindeki yaralılara sağlık hizmeti götürmek amacıyla girdikleri yasaklı bölgeden güvenlik güçlerinin açtığı ateşle yaşamını yitiren SES üyesi sağlık emekçileri Eyüp Ergen, Şehmus Dursun ve Abdülaziz Duran’ın fotoğraflarının da yer aldığı Genel Kurul’a sivil toplum örgütü, meslek kuruluşu ile siyasi partiler çelenk gönderdi.


Genel Kurul’a Halkaların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Musa Farisoğulları, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen ve parti yöneticileri katıldı.


Saygı duruşuyla başlayan Genel Kurul’un açılış konuşmasını mevcut eşbaşkan Gönül Adıbelli yaptı. AKP'nin neo-liberal politikalar sonucu ortaya çıkan krizle ortaya çıktığını dile getiren Adıbelli, AKP'nin ortalama her yılda yaptığı 2 seçimle ülkeyi kendine göre dizayn ettiğini kaydetti.

"AKP her ne kadar demokrasi aldatmacasını pekiştirmek istese de şiddet araçlarını fütursuzca kullanmaya başlamıştır" diyen Adıbelli, AKP'nin güç devşirdiğini kendine karşı olanları ya içinde erittiğini ya da düşmanlaştırdığını kaydetti.


'EN SONUNDA ROJAVA'YA İŞGALE KADAR GİTTİ'


AKP'nin Kürt politikasını eleştiren Adıbelli, şunları söyledi: "Kürtler, 18 yıllık AKP iktidarı öneminde tarih boyunca payesine düşeni fazlasıyla aldı, dağları, dereleri, şehirleri, yani satamadıkları ne varsa güvenlik gerekçesiyle yaktılar, yaktılar. Bu Kürt'ün varlığına, belleğine, tarihine açıktan bir saldırıydı. Kürtler bir arada da durdukça demokrasi ve üçüncü yol çizgisini sundukça bu saldırılar daha da şiddetleniyordu. Bu şiddet aleni bir şehir savaşına varana kadar, Rojava'da kendi gerçekliğini savunan halklara saldıran İŞİD'e her türlü desteği veren ve en sonunda Rojava'yı işgale kadar gitti."


'İSLAMCI İDEOLOJİYLE KADIN BEDENİNE SALDIRILAR ARTMIŞTIR'


AKP'nin yaşadığı her krizde Kürtlere yöneldiğine işaret eden Adıbelli, AKP'nin, emekçilere, Kürtlere ve kadınlara yönelik politikasına yönelik itirazını sürdürerek, "Ülkemiz özelinde kapitalizm, patriyarka ve siyasal İslamcı ideolojinin birlikte işleyişi ile kadınların kamusal alanda, istihdamdaki varlıkları tehlikeye girmiş, kadınların bedenine, kimliğine, emeğine yönelik saldırılar artmıştır. Kadınların kaç çocuk doğuracağından nasıl giyineceğine, sokakta özgürce dolaşmasından, çalışmasına, kahkahasına kadar her şey AKP'nin temsil ettiği ideoloji tarafından şekillendirilmeye çalışılmaktadır" ifadelerini kullandı.


'MÜCADELE EDEREK KAZANACAĞIZ'


"Biliyoruz ki bizi kenara iten, yok sayan, emeğimizi görünmez kılan, bedenlerimizi metalaştıran bu sömürü çarkının dişlilerine bir çakıl taşı olup takıldığımızda bu çark dönmeyecektir" sözleriyle konuşmasını sürdüren Adıbelli, KHK ile 130 bin emekçinin görevlerinden ihraç edildiğini hatırlatarak, "Biz sağlık emekçileri bugüne kadar kazanımlarımızı sokaklarda mücadele ederek kazandık. Bundan sonra da KHK, güvenlik soruşturması, iş güvencesi ve sendikal süreç önümüzdeki engelleri de mücadele ederek kazanacağız." şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından yeni yönetimin belirlemesi için seçime gidildi. Tek liste ile gidilen seçimlerde yeni yönetimin asil üyeleri Şiyar Güldiken, Gülhan Tekin, Yıldız Ok Orak, Rozerin Çatak, Bekir Toprak, Eyyüp Ay ve Murat Yiğit oldu.