İLGİNÇ BİR DURUM

Geçen yıl kedimizin iki tane yavrusu oldu. Biri erkek, biri dişiydi. Erkek olan bir kaza sonucu ölüp bizi üzdüğünde annesinin çektiği acıyı tarif edemem.Kardeşini gözlerinin önünde kaybeden dişi yavrumuz günlerce miyavlayıp durdu ve ilginçtir hala da öyle. Bu kedimizin miyavlamasını aç kaldığına yorduk ve günü birlik ne varsa veriyorduk ama o çok azını yiyiyordu.Bu nedenle sürekli çelimsiz ve zayıftı ve o çelimsiz, zayıf kedi bu yıl bize sürpriz yaptı üç tane yavruyla geldiğinde hayretler içinde kaldık. Çünkü ne hamileliğine dair bir emare, ne de o sıska haliyle doğurabileceğine inanmıştık ve üstelik ondan önce üç yavru doğuran annesini de emiyordu ki bu hayret ettiğimiz bir durumdu!

Geçenlerde bir yavrusunu kazayla kaybetti ve arayıp bulamayınca kedimizde farklı bir davranış gelişti. Önce annesinin üç yavrusunu kendi yavrularıyla emzirmeye başladı. Şimdi de köyde ne kadar yavru kedi varsa hepsini başına toplayıp emziriyor ve o kadar yavru kedinin arasında o bir çeşit renkli kedi yığını gibi görünüyor! Diğer anne kediler bu durumdan memnun ve ihaleyi verdikleri bizim kediye de dokunmuyorlar! Tabi bize de bunca yavruyu doyuran kediye yeterli yiyecek vermek düşüyor ki yoğurtlu ekmekten başka bir şey de yemiyor ve annem “ bu hayvan bu kadar sütü nasıl yapıyor” diye hayretini gizlemiyor!

Sonra köyün yaşlı bilgesi bu durumu gelecek kıtlığa yordu. Tarihten örnekler verdi ve bu yıl olmayan yağışları, dolayısıyla ülkede yaşanan hububat sıkıntısını falan hepsini o sesinin öfkeli tonuyla söyledi!

Olabilir mi?

Olur!

Bazen hayvanların sezgileri çok ama çok güçlüdür! Bal arılarından bilirim, doğada yeterli nektar azalınca önce erkek arıları kovarlar, sonra da kovandaki bal stoğunun yeteceği sayıda işçi arı bırakarak, yaşlı işçileri de kovarlar( dahası öldürürler.)

Bunu nesillerinin devamı için bir zorunluluk olarak görürler!

Hayvanların hiç bir zaman israfları yoktur ve sadece doymak için çabalarlar!

Ya insan?

Günümüzde sadece çöpe atılan ve israf edilen yiyeceklerle dünya da aç insan kalmaz ama şu çağda açlıktan günü birlik ölen binlerce insan var ve bunun başını Afrika ülkeleri çekiyor!

İnsanı diğer canlılardan ayıran en büyük özellik akıl ve zekadır!

İşte dünya şu an diğer hayvanlara göre daha zeki olan insan denilen canavarın pençesinde kanayıp can çekişiyor!

Bir birini yok etmek için silah üreten bir canavardan bahsediyoruz ve o canavar, o kadar azdı ki, durdur durdurabilirsen!